2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Ötre kellene csökkenteni, de még így is havi ezret jelenthet

2016. május 29., vasárnap 11:27, frissítve: hétfő 15:17

Az adószakértő szerint havonta ezer forintot spórolhatnak az internet-előfizetésen a családok 2018-tól. A miniszterelnök bő egy hete jelentette be, hogy a GDP-adatok függvényében másfél év múlva 27 százalékról 18 százalékra csökkenhet az internetes szolgáltatások díja.

„Kiszámíthatóság és biztonság, ez jellemzi a 2017-es törvényjavaslatot” – az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét expozéjában a nemzetgazdasági miniszter két hete. A tej, a baromfi és a tojás áfája mellett az internet áfája is csökkenne. 2017 januárjától 18 százalék lenne a jelenlegi 27 helyett.

A Hír Televíziónak nyilatkozó adószakértő szerint az áfacsökkentés nem minden esetben jut el közvetlenül a fogyasztókhoz. Ráadásul azért is szükség lenne az olcsóbb internetre, mert egyes hivatalos ügyek intézése is csak azon hajtható végre. „Nem 18, hanem 5 százalékra kellett volna csökkenteni. Szó van a bevallás egyszerűsítéséről, ez azonban csak internetkapcsolattal valósítható meg. Ahhoz, hogy a kormányzati célok megvalósulhassanak, szélesebb internethasználatra lenne szükség. Igazából a családoknak pénzügyileg nem jelent különösebb megtakarítást” – fogalmazott az okleveles adószakértő. Angyal József hozzátette, a piaci árakat figyelembe véve a családok körülbelül 1000 forintot spórolhatnak az áfacsökkentéssel havonta, legalábbis akkor, ha a szolgáltatók az adómérsékléssel arányosan csökkentik áraikat.

Az egyik legnagyobb mobilszolgáltató biztosan kevesebbet számláz januártól. „Az áfacsökkentésnek mindenképpen pozitív hatása lesz, mind az árakra, mind pedig az internethasználat terjedésére. Azt látjuk, hogy évek óta folyamatosan növekszik az internet iránti igény, ezért is alakítottuk át most az üzletünket, mert azt látjuk, hogy az ügyfelek egyre inkább igénylik a digitális szolgáltatásokat, és digitális módon akarják intézni az ügyeiket, míg az üzletbe elsősorban szolgáltatást kipróbálni jönnek” – nyilatkozta a Telenor Magyarország Zrt. kommunikációs igazgatója. Kutas István hozzátette: még mindig nagyon sok háztartás nem rendelkezik internet-hozzáféréssel, ezek legfőképp vidéki települések.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!