2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ötmillió a borítékban – választ vár a Jobbik

2015. november 28., szombat 18:02, frissítve: kedd 15:29

A borítékban átvett ötmillió forintra várja egy fideszes országgyűlési képviselő magyarázatát a Jobbik. A jobboldali ellenzéki párt szerint az ügyészségnek kérnie kellett volna Tiba István mentelmi jogának felfüggesztését a parlamenttől. A kormánypárti politikus neve egy vesztegetési ügy bírósági tárgyalásán hangzott el.

Veres Margit Balmazújváros polgármestereként állt a Debreceni Törvényszék előtt csütörtökön. Vesztegetéssel vádolják, a bűncselekmény elkövetésekor még csak jegyző volt, a Hajdú-Bihar megyei települést akkoriban Tiba István fideszes országgyűlési képviselő vezette.

Veres Margit jegyzőként elintézte az ügyészség szerint, hogy egy helyi vállalkozó az általa épített rendezvénycsarnokra 180 millió forint önkormányzati támogatást kapjon. A szavazás után a volt jegyző ötmillió forintot vett át a vállalkozótól, a pénz másnap az akkori polgármesternél, Tiba Istvánnál landolt – vallotta Veres Margit a bíróságon.

„Ötmillió forintot sem kaptam és semennyit nem kaptam K. Sándor úrtól. Ez egy kölcsönösszeg volt, amelyet a K. Sándor úr és d. Tiba István polgármester úr kötöttek, és ezen kölcsönösszeget adta át K. Sándor részemre, hogy továbbítsam a polgármester úr felé. A kölcsönösszeget átvettem, és átadtam a polgármester úr részére, és nem tartottam meg a kölcsönösszegből egyetlenegy forintot sem magamnak” – mondta a vádlott Veres Margit, Balmazújváros független polgármestere.

A Jobbik egyik balmazújvárosi önkormányzati képviselőjével közösen tartott sajtótájékoztatót a radikális párt Hajdú-Bihar megyei elnöke Debrecenben. Kulcsár Gergely szerint az ügyészségnek Tiba István mentelmi jogának felfüggesztését kellett volna kérnie a parlamenttől.

„Meg kellene szólalnia Tiba Istvánnak is a nyilvánosság előtt, hisz eléggé menthetetlen, kimagyarázhatatlan ez az ügy az ő számára, napnál is világosabb, hogy köze van ehhez a bűncselekményhez” – mondta Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő.

Közben Budapesten Tiba István párttársa arról tájékoztatta az újságírókat, hogy Pestszentlőrincen bántalmazták a Fidesz egyik aktivistáját, amikor az uniós menekültkvóta ellen gyűjtött aláírásokat. Kucsák László a balmazújvárosi vesztegetésre nem fecsérelte a szót.

- Kértek-e már magyarázatot arra vonatkozóan, hogy pontosan mi is történt Balmazújvárosban?
- Köszönöm szépen, említettem, hogy a témakörrel kapcsolatban várom a kérdéseiket, úgy ítélem meg, hogy ez a téma, ez a cselekmény van olyan súlyú, hogy erről most itt ne vonjuk el a figyelmet.

Az állítólagos ötmilliós kölcsönnek Tiba István parlamenti vagyonnyilatkozataiban nincs nyoma – írta a Népszabadság.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!