2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:05

Ötezernél is több önkormányzati dolgozó sztrájkolt

2017. július 17., hétfő 11:23, frissítve: hétfő 17:27

Több mint száz önkormányzat tartott reggel köztisztviselői, közalkalmazotti munkabeszüntetést.

A munkavállalók bementek dolgozni, de – a sürgős esetek kivételével – délelőtt tíz óráig szünetelt a munka. Azért tiltakoztak, mert kimaradtak az életpályamodellekből, és a bértárgyalások sem jártak sikerrel.

A sorszámkérés után azonnal hívták az ügyfelet, nem kellett várnia, szinte üres volt az ügyfélszolgálat a szegedi polgármesteri hivatalban. A sürgős ügyeket a sztrájk idején is lehetett intézni.

„Ma a sztrájk alatt a halaszthatatlan ügyeket mindenképpen ellátjuk. Ez jelenti a haláleseti bejelentést, a házasságkötéssel kapcsolatos ügyintézést, és ide tartozik, ha idézésre jött valaki, vagy előzetes időpontra” – mondta el az Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) titkára, Papp Tibor.

A Baranya megyei Szigetváron is beszüntették a munkát reggel 8 és 10 óra között. A polgármester szerint a követelésüket csak az állam tudja teljesíteni. „Én betartom a létszámot, tehát nincsenek pluszlétszámaim, ahhoz oda van rendelve a bértömeg. Hogyha a bértömeget nem emelik meg, akkor nem tudok miből fizetni” – mondta Vass Péter.

Világoskék szalagot tűztek a dolgozók ruháira a XIII. kerületi polgármesteri hivatalban, itt így jelezték, hogy ők is csatlakoztak a figyelemfelhívó munkabeszüntetéshez, az ügyfélszolgálat azonban így is működött. A szabályok szerint a vezetők nem sztrájkolhatnak, itt az aljegyző ült be az ügyfélszolgálatra.

Az akciót szervező Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete folytatja az egyeztetéseket és a nyomásgyakorlást is.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy január 1-jén 60 000 forintra alakuljon az illetményalap. Hogy bemutassuk a kompromisszumképességünket, kialakítottunk egy ehhez hasonló, elfogadható, de három lépést három évben megvalósító keresetnövelést, aminek az első lépése nagyon fontos: 25 százalékos illetménykiegészítést akarunk az önkormányzat hivatalaiban dolgozó azon kollégáknak, akiknek a keresete kilenc éve nem változott semmit” – közölte Boros Péterné szakszervezeti elnök a Belügyminisztérium épülete előtt tartott rendhagyó sajtótájékoztatóján hétfő délelőtt.

Az MKKSZ elnöke azt is közölte: 998 hivatalban 17 282 fő nem kapott kilenc éve keresetnövelést – az ő több mint 10 százalékukkal kalkuláltak a sztrájkban. Végül több mint 100 hivatal több mint 5000 dolgozója vett részt a kétórás munkabeszüntetésben, ez az 1342 hazai polgármesterei hivatal körülbelül 10 százaléka.

Tekintse meg a sajtótájékoztatót:

A szakszervezet legközelebb két hét múlva egyeztet a béremelésről a Belügyminisztériummal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!