2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Öt éve történt: a vörösiszap-katasztrófára emlékeznek

,

2015. október 4., vasárnap 12:54, frissítve: vasárnap 17:56

Néma főhajtással emlékeztek meg a 2010-es vörösiszap-katasztrófa áldozatairól Kolontáron. Este a faluban és a szomszédos kisvárosban, Devecserben misét tartanak, majd fáklyás felvonulást rendeznek.

Öt éve átszakadt a MAL Zrt. tulajdonában lévő ajkai timföldgyár zagytározója, a környéket elöntötte a lúgos, maró vörösiszap. Tízen haltak bele égési sérüléseikbe. A timföldgyár akkori vezetői és alkalmazottai közül 15 ember állt bíróság előtt halált előidéző gondatlan közveszélyokozás, illetve gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás vádjával, de az ügyben öt év alatt az elsőfokú ítéletig sem jutott el a magyar igazságszolgáltatás. A kármentesítésre és a tönkrement házak újjáépítésére közel 40 milliárd forintot költött az állam.

„Az iszapkatasztrófa előtt mintegy 830-840-en voltunk, közvetlenül a katasztrófában kilenc ember elhunyt, közvetlenül az iszapkatasztrófa után mintegy 40 ember elköltözött, illetve a 2011-es év a halálozás szempontjából rekordév volt sajnos a településen, mert nagyon sok olyan idős ember volt, aki ezt lelkileg nem tudta feldolgozni, és belehalt” – mondta el Kolontár polgármestere a Hír TV-nek.

A sebek begyógyultak, de az iszapkatasztrófa a lelkekben örökre ott marad, így írta le az emléknap hangulatát a Hír TV tudósítója délután három órás tudósításában. Emléktáblák és mécsesek fogadják a településre látogatókat. A helyiek azt mesélik, a földön dolgoztak, amikor a harang a delet ütötte, ha nem mennek haza ebédelni, ők lettek volna az elsők, akiket a szántón elsodor az iszapáradat. Egy asszony a férjét vesztette el a katasztrófában, az ő egykori otthonuk egyik része a mai mementóház, falán máig ott az iszap nyoma, embermagasságig ér. A szerencsétlenség miatt 36 házat kellett lebontani.

 

A mementóházon jól látszik, hogy öt évvel ezelőtt embermagasságig állt a vörösiszap a településen – mondta a Hír Televízió helyszíni tudósítója délután egy órakor. 12.30-kor emlékeztek meg az áldozatokról. Kolontáron kilenc, Devecseren egy embert ölt meg a kiömlő iszap. A megemlékezés után megnyitották a kiállítást, ahol képekkel mutatták be az esemény történéseit.

17 órakor szentmisét tartanak az áldozatok emlékéra, majd beszédet mond Kovács Zoltán, és a település polgármestere, Tili Károly is. Ezt követően fáklyás felvonulás veszi kezdetét, ahol 36 mécsest helyeznek el, jelképezve a 36 elpusztult házat.

A tragédiát követően 33-an kaptak kárpótlást, de a felelősöket azóta sem nevezték meg – tette hozzá tudósítónk.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!