2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Őszöd 10: „A második árulást a Fidesz követte el”

2016. május 26., csütörtök 20:58

Árulás, stadionépítés és újabb böszmeség a tizedik évfordulón. Fekete-fehér videóban magyarázza Gyurcsány Ferenc a bukásához vezető őszödi beszédet. A volt miniszterelnök szerint 2006-ban az MSZP, 2010-ben pedig a Fidesz támadta hátba őt és az országot. A szállóigévé vált böszmeség kifejezést ezúttal a jegybanki alapítványok pénzszórására használta. Lázár János kancelláriaminiszter szánalmas magyarázkodásnak minősítette a Gyurcsány-videót.

A balatonőszödi kormányüdülőben tartott zárt frakcióülést az MSZP 2006. május 26-án – egy hónappal a választások megnyerése után. Az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc megszorításokkal felérő reformokat jelentett be záróbeszédében.   

Az ellenzéki politikus egy kisfilmmel hangolt a tizedik évfordulóra, amelyen egy újabb videót tett közzé. „Hogy megbántam, hogy csúnyán beszélek? Legfeljebb azt!” – fogalmaz a felvételen. A mű címe: Őszödről feketén-fehéren. Hozzáteszi: „Az az igazság, hogy nincs sok választásunk, azért nincs, mert elárultak. Nem egyszer, kétszer. Először néhány MSZP-s vezető.

A második árulást a Fidesz követte el 2010-ben Gyurcsány Ferenc szerint. A kétharmados többség birtokában az Orbán-kormány szétlopta az országot, pedig építhetett volna egy modern, szerethető Magyarországot – háborgott a Demokratikus Koalíció elnöke.

„Egyetlen dolgot újít föl: Orbán Viktor dolgozószobáját, a budai Várat újabb százmilliárd forintért, illetve focistadiont épít. Miért? Mert ez a miniszterelnök kedvenc sportja. Mennyire van ez attól, hogy Ceausescu szülőfalujában stadiont építettek? Semennyire!” – fejti ki.

Katalin, Imre és Ferenc szivárogtatta ki az őszödi beszédet – állította három éve egy volt baloldali politikus. A sajtó Szili Katalinnal, Szekeres Imrével és Baja Ferenccel azonosította a keresztneveket, de mindhárman tagadták érintettségüket.  

„Ez egy személyes hitvallás volt, ezzel a Magyar Szocialista Párt ottani képviselőinek jelentős része nem azonosult, nyilván volt rossz érzés arra vonatkozóan, hogy milyen fordulatokat használ a Feri, de hát ugye az egy zárt ülés keretei között” – mesélt a őszödi beszédről Reggeli járat című műsorunkban Baja Ferenc.

A Miniszterelnökség vezetője szánalmas magyarázkodásnak minősítette Gyurcsány Ferenc szavait. „Nem üti meg az a színvonalat, amivel foglalkoznunk kellene, azért mondom, mert megnéztem” – fogalmazott Lázár János. „A miniszterelnök szerint azért van baj az egészségügyben, mert Felcsúton kisvasút épül, azt gondolom, hogy más aspektusból kell megvizsgálni ezt a kijelentést” – tette hozzá.

A Jobbik szóvivője szerint normális országban Gyurcsány Ferenc nem lenne szabadlábon. „Ez tökéletesen mutatja a magyar közélet állapotát és a Fidesz elszámoltatási hatékonyságát, ha Magyarországon minimális elszámoltatás lesz volna, ha a magyar közéletben minimális következetesség lenne az igazságszolgáltatás és a hatóságok világában, akkor a Gyurcsány Ferenc nehogy a 10. de már az első évfordulót börtönben kellett volna, hogy ünnepelje” – szögezte le Mirkóczki Ádám.

A kormánypárti Civil Összefogás Fórum sajtótájékoztatóját a pénzüket követelő Quaestor-károsultak zavarták meg. „Üzenjük Brüsszelnek, hogy a magyar emberek újra 1948 és 1956 szellemiségében, korszerű 21. századi módon sorsukat önállóan meghatározva képzelik el jövőjüket. Most is hallhatjuk, hogy vannak azok, akik a hazaárulókhoz csatlakoznak. És kikérjük magunknak, hogy a hazaárulók csekély kisebbsége megrontsa Magyarország levegőjét” – reagált ifj. Lomnici Zoltán beszédében.  

Az őszödi beszéd csak 2006 szeptemberében, az önkormányzati választási kampányban került nyilvánosságra. A társadalmi felháborodás hetekig tartó zavargásokhoz vezetett Budapesten.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!