2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Összevonják az PSZÁF-et az MNB-vel

Különadó nélkül kapnak végkielégítést az októbertől megszűnő pénzügyi felügyelet vezetői. Az Országgyűlés 249 igen szavazattal, 59 ellenében, 8 tartózkodással írta át az alaptörvény módosításához kapcsolódóan a jegybanktörvényt. Az MSZP és a Jobbik képviselői nemmel voksoltak, az LMP-sek pedig tartózkodtak. Az integrációt az Európai Központi Bank üdvözölte, de az EKB több időt szánt volna az előkészítésére, ezért az október 1-jei határidő elhalasztását javasolta Magyarországnak.

Utoljára számolt be a szervezet éves tevékenységéről a pénzügyi felügyelet illetékese az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottságában. Az alaptörvény ötödik módosítása megszünteti a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének önállóságát, és összevonja a PSZÁF-et a Magyar Nemzeti Bankkal.

„Ezentúl az MNB-nél lesz a pénzügyi szervezetek által nyújtott szolgáltatásokat igénybe vevők érdekének védelme, a pénzügyi intézményrendszerrel szembeni közbizalom erősítése. Ez a törvényjavaslat gyakorlatilag egy az egyben átveszi a korábbi felügyeleti eljárásokat, hasonló történik a Pénzügyi Békéltető Testület esetében is” – közölte Kisgergely Kornél, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

A két éve működő testület peren kívül rendezi az ügyfelek és a pénzügyi szolgáltatók vitás ügyeit. „Folytatjuk azt a munkát, ami eddig is folyt, és szeretnénk ezt erősíteni. Szeretnénk, ha a fogyasztók jobban megértenék, hogy mikor hova érdemes fordulni. Úgy látjuk, hogy a Pénzügyi Békéltető Testületnek lehetne további szerepe, akár  lehetne egyből hozzájuk fordulni. Mert még nem mindig a megfelelő ügyek oda mennek oda” – mondta Balog Ádám, az MNB alelnöke.


A pénzügyi felügyelet elnökének, alelnökének és a Pénzügyi Békéltető Testület elnökének megbízatása szeptember 30-án megszűnik. Törvény tiltja, hogy hat hónapig a szakterületük szerint helyezkedjenek el, cserébe erre a félévre megkapják a fizetésüket, és további hathavi végkielégítés is jár nekik. A pénzt a megbízatásukat megelőző napon utalják át egy összegben, amely után csak a járulékokat kell megfizetniük, a végkielégítések 98 százalékos különadóját nem. „Az elnöknek, alelnököknek nyújtott végkielégítés akkor ez most a pofátlan végkielégítés kategóriája vagy egy jogos járandóság? Merthogy mind a kettő a politikai álláspontok között szerepel, és nyilvánvalóan majd a parlament végszavazással dönti el, hogy melyik kategóriába kerül” – mondta a Fogyasztóvédelmi Bizottság szocialista elnöke.

A politikai vitában a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára nem foglalt állást. „Azt gondolom, hogy a magam részéről Szász Károly urat nagyon tisztelem, és azért őt nem hasonlítanám össze misztikus BKV-középvezetőkkel, akik a százmilliós végkielégítésükkel tűntek el, tehát itt, gondolom, minőségileg más történetről van szó” – mondta Kisgergely Kornél.

A Magyar Nemzeti Bank és a PSZÁF összevonását az Európai Központi Bank is üdvözölte, de mert az EKB szerint az integráció a pénzügyi stabilitás megóvását segíti. Ugyanakkor az euróövezet központi bankja több időt szánt volna az előkészítésére, ezért az október 1-jei határidő elhalasztását javasolta Magyarországnak.

egyből

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!