2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Összeomolhat a cigarettapiac?

2016. május 6., péntek 20:26

A feketegazdaságot erősíti majd a dohánytermékek drágulása, így jelentős adóbevételektől eshet el a költségvetés – állítják egyes adószakértők és a piaci szereplők. A kormány jövő év végéig több lépésben emeli a dohányáruk jövedéki adóját, ami miatt várhatóan 200-300 forinttal kell majd többet fizetni egy doboz cigarettáért.

Nem árulta el a kancelláriaminiszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy jövőre mennyivel kell majd többet fizetni egy most átlagosan 1000 forintba kerülő doboz cigarettáért. A dohánycégek viszont már elvégezték a szükséges számításokat.

„Szerény számításaink szerint is 300 forinttal, jó, ebben benne van egy olyan jó 50-60 forintos áremelés. Ugye az új uniós előírások szerint 2017. május 20-tól már csak 20 szálas cigaretták lehetnek a boltokban, ez önmagában generál egy olyan 50-60 forintos emelést, az adóemelés meg azt a másik 200 akár 300 forintot is” – fejtette ki Sántha János, a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének szóvivője.

Az új adótörvények közel 32 milliárd forintos lyukat ütnek a költségvetésen, ennek egy részét a dohányipartól szedné be a kormány, ám ez a hazai dohányipari szereplők szerint meghiúsulhat, hiszen a drágulás miatt tovább nőhet a főként Ukrajnából származó csempész cigaretta kereskedelme.

„Egy egérke jelentőségű törvénymódosítás született, és ezt a kormány úgy kommunikálja, mintha elefánt dübörögne” – mondja Angyal József. A Hír TV által megkérdezett szakértő szerint az új adótörvények – amelyben a többi között a baromfihús és a friss tej áfájának csökkentése szerepel – nem javítja majd jelentősen a bérből-fizetésből élők anyagi helyzetét, ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a cigaretta jövedéki adójának emelése nemcsak a drágulás miatt sújthatja a szerényebb jövedelműeket.

„Itt belekalkulálják azt is, hogy ami kiesik mint költségvetési bevétel, azt bírságként beszedik (…). Az adócsalókat látványosan elfogják, ezt látjuk a tévében, náluk nem nagyon tudják behajtani a pénzt, majd aki ilyen áfacsalt terméket vásárolt, őrajtuk viszont megpróbálják behajtani ezt az összeget” – mondta el az okleveles adószakértő.

További rossz hír a nemzeti dohányboltok és a nagykereskedők számára, hogy egy uniós szabályozás nyomán 2020. május 20-a után tilos lesz mentolos cigarettát és cigarettadohányt forgalomba hozni Magyarországon. Az ilyen termékek ugyanis – a döntéshozók szerint – növelik a dohányzásra való rászokás kockázatát. A nagy dohánycégek szerint mindez az áremelkedéssel együtt a hazai piac teljes összeomlásához vezethet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!