2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Összehozta az ellenzéket a plakáttörvény

2017. június 16., péntek 19:01, frissítve: péntek 19:57

Ismét összezárhat az ellenzék, és megpróbálhatja megakadályozni a fideszes plakáttörvény elfogadását. A héten elbukott módosítás hivatalosan a burkolt pártfinanszírozást gátolná meg. Az előterjesztésről a héten már szavaztak a képviselők, akkor – egy szavazat híján – nem kapott kétharmados többséget, és csak az egyszerű többséghez kötött részeit fogadta el a parlament, ezért Áder János köztársasági elnök visszaküldte a törvényt, mert a szöveg így ellentmondásos és értelmezhetetlen lett. A Fidesz újra szavaztatna, ezért rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte.

„Egy tulajdonképpen értelmetlen betűhalmazzá alakult az elfogadott törvény, a köztársasági elnök úr nyilvánvalóan nem tehet mást, mint visszaküldi az Országgyűlés elé. A frakció pedig nagy valószínűséggel ezt újra megpróbálja bevinni az Országgyűlés elé, mert nem adjuk föl azt a tervünket, célunkat, hogy összegyűjtsük a minimális kétharmadnyi támogatást” – mondta Kövér László már a rendkívüli ülésnapot bejelentő Kósa Lajos tájékoztatója előtt. Azaz a kormánypártok nem adják fel, és újra nekifutnak a törvénymódosításnak.

A szocialisták egy módosító javaslatcsomaggal készülnek. Az MSZP kampányidőszakon kívül csak piaci áron engedne plakáthelyet vásárolni politikai reklámoknak, közpénzből nem lehetne plakátolni, a hirdetések azonosítószámot kapnának, az ilyen médiaköltéseket pedig nyilvánossá tennék.

„Itt a lehetőség mindenkinek, bebizonyíthatja a kormány, hogy nem kizárólag a régi barátját akarja tönkretenni, aki az ő segítségével alapozta meg a vagyonát, és bebizonyíthatja a Jobbik is, hogy nem Simicska Lajosra építette az új csodafegyverét, amelyel a választásokat meg akarja nyerni” – fogalmazott Molnár Gyula, a párt elnöke.

Az LMP a politikai véleménynyilvánítás korlátozását látja a plakáttörvényben, a nyári szünet ellenére pedig képviselőik ismét szavaznak majd.

„A Lehet Más a Politika, mint gyakran, most is következetesen a korábbi álláspontját képviseli ebben a kérdésben. Nem támogatunk olyan kezdeményezést, amely arra törekszik, hogy visszaszorítson bármi ilyen dolgot, és a személyre szabott törvényalkotásnak is gátat szeretnénk szabni ezzel a tevékenységünkkel is” – mondta Ikotity István országgyűlési képviselő.

A Jobbik frakcióvezetője szerint valamennyi képviselőjük ott lesz, és ismét nemmel szavaz majd a kormánypárti törvénymódosításra. Volner János hozzátette: elképzelhető hogy a Fidesz megpróbálja elérni, hogy egyes ellenzéki képviselők ne szavazzanak.

„Akár oly módon, hogy egészségügyi okokra, családi programra vagy elutazásra való hivatkozással egyes megvásárolható ellenzéki képviselők távol maradjanak, és ilyen módon el tudják fogadni Orbán Viktorék a plakáttörvényt. Én azonban felszólítom az ellenzéki pártok minden parlamenti képviselőjét, hogy az, aki ilyesmit fontolgat, egy az egyben csicskájává válik az Orbán kormánynak, tehát ne tegye, járjon el becsületesen” – nyilatkozta Volner.

A plakáttörvényként emlegetett módosítás elfogadásához úgynevezett kiskétharmados támogatás, vagyis csak a jelen lévő képviselők kétharmadának az igen szavazata szükséges. Ha minden országgyűlési képviselő szavaz, de ismét csak a kormánykoalíció támogatja a javaslatot, vagy hiányzik egy ellenzéki képviselő, akkor ismét elbukhat a plakáttörvény. Két ellenzéki képviselő távolmaradásával már átmehet a kétharmados módosítás, amely megtiltaná a politikai tartalmú plakátok kihelyezését a kampányidőszakon kívül.

Bárándy Gergely MSZP-s képviselő a Hír TV Egyenesen című műsorában arról beszélt, hogy a Fidesz sms-ben győzködte az ellenzéki képviselőket, hogy ne menjenek el szavazni.

A hírek szerint az egyik DK-s képviselő vesegörcs miatt hiányzott, Gyurcsány Ferenc viszont tüdőgyulladása ellenére ott volt a szavazáson. Hogy mikor lesz a rendkívüli ülés, és mikor szavaznak újra a törvényről, azt egyelőre nem tudni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!