2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Összebalhézott a magyar nagykövet és a CEU-rektor

,

2017. április 25., kedd 11:27, frissítve: kedd 16:35

Összevitatkozott Michael Ignatieff-fel, a CEU rektorával a brüsszeli magyar nagykövet Belgiumban.

Az egyetem vezetője hétfőn a belga fővárosban tárgyalt az unió magas rangú tisztviselőivel, majd egy beszélgetésen vett részt az intézmény francia és holland nyelvű részlegének rektoraival. A rendezvényen
a CEU vezetője azt mondta: a kormány Soros György elleni hadjáratának részeként tekint az egyetem elleni támadásra. A nagykövet szerint a CEU-törvény elfogadását széles körű elemzés előzte meg. A diplomata szerint a kormány csak azt akarja, hogy mindenki tartsa be a törvényeket, amelyeket elfogadott a fideszes többség.

„Nem tudom megmondani Európának, mit csináljanak, én csak azt tudom megmondani, mi forog kockán” – mondta a rektor tudósítónknak a tárgyalások után. Michael Ignatieff hozzátette, egy szabad intézmény elleni támadásról van szó, s reméli, hogy az EU reagál majd erre. „De ezt rábízzuk Timmermans úrra, a bizottságra, hogy tegyék, amit tenniük kell” – mondta, majd hozzátette: a szép szavak ideje lejárt, és tenni kell valamit.

A tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón a néppárti felszólaló is bírálta a magyar törvénykezést. Azt is hozzátette, hogy az EU-s jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, és ők is aggódnak amiatt, ami Magyarországon történik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!