2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Orvoshiány: jelentős beavatkozásra van szükség

2015. november 27., péntek 18:10

Több kórháznyi orvos hiányzik Magyarországról. Az orvosi kamara szerint egyre több szakember vándorol ki az országból, az egészségügyi államtitkár viszont a helyzet javulásáról beszél.

Bár a feladataikat el tudják látni, folyamatos az orvoshiány a győri kórházban. Patológia, érsebészet, traumatológia, gyerekgyógyászat – sorolja a hiányszakmákat a főigazgató. „Ha az igazi minimumfeltételeket nézem, amelyekhez igazodni kellene, akkor kevesen vagyunk. A szakdolgozók tekintetében sokkal rosszabb a helyzet, mert ott folyamatos az eláramlás, ott hiányok vannak” – részletezte Tamás László János.

Több kórháznyi orvos hiányzik országszerte – mondta Reggeli járat című műsorunkban a Magyar Orvosi Kamara elnöke. „Nem két-háromezer, hanem ennél lényegesen több, akár két-háromszor ennyi szakorvos is eltávozott Magyarországról. Nyilván volt közben utánpótlás is, de a végeredmény, úgy gondolom, minimum háromezer, de lehet, hogy inkább négyezer” – fogalmazott Éger István.

Az egészségügyi államtitkár nem hisz a számoknak: „én nem így tudom” – fogalmazott. Ónodi-Szűcs Zoltán inkább azt hangoztatta a kérdésre, hogy az elmúlt két évben nőttek a bérek az ágazatban.

– Számíthatnak-e további béremelésre a dolgozók, amellyel megpróbálják itthon tartani őket?
– Ha most azt mondom, hogy nem, akkor azonnal ki fognak fütyülni, ha meg azt mondom, hogy igen, nincs mögötte forrásom.

A Fidesz alelnöke szerint jelentős beavatkozásra van szükség. „Egy-egy ágazatban nem tudjuk megtartani a munkavállalóinkat, például az orvosainkat vagy a nővéreinket. Ennek komoly belső oka van. És ne sírdogáljunk, vagy ne próbáljunk modern jogi vasfüggönnyel röghöz kötni szakmákat. Kezelnünk kell a helyzetet” – fejtette ki egy konferencián Pokorni Zoltán.

A statisztikák szerint 2015 első félévében 415 orvos, 114 fogorvos és 259 ápoló kérte ki azt a hatósági igazolást, amellyel külföldön munkát vállalhat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!