2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Célpont 18:00

Nem lesz több pénz az egészségügyben

2015. december 17., csütörtök 11:19

Jövőre sem lesz több pénz az egészségügyben a kancelláriaminiszter szerint. Lázár János azt mondta, az orvosokat nem tudják pénzzel itthon tartani. A Magyar Orvosi Kamara szerint 4 ezer orvos hiányzik a rendszerből.

A Szent István Kórházban 12 nővér, a Szent Imrében pedig 6 altatóorvos mondott fel. A János-kórházban is fogynak a dolgozók. A Jánosban több szakorvosi és asszisztensi állás már eddig is üres volt. „Az ideális létszám olyan 10 százalékkal több lenne, mint ami most van házon belül. Ez abszolút jellemző az egész országra, szinte mindenütt így van. Nyilván ott, ahol a csapat meggyengül, betegség miatt, nyugdíjazások miatt, olyankor szokott kialakulni egy-egy osztályon olyan vészhelyzet, amit általában persze tudunk kezelni, de elég sok energiát és fejtörést okoz” – mondta Nagy Péter, a Szent János Kórház orvosigazgatója.

Van olyan kórház, ahol szakorvosjelöltek látják el a betegeket. „Hogyha ezt az adott mennyiségű munkát az elvándorlás, illetve a szakemberhiány miatt kevesebb embernek kell elvégeznie, akkor valamilyen módon kompenzálnia kell a rendszernek. Ennek az egyik része az, hogy többletmunka keletkezik, a másik része pedig az, hogy adott esetben a hatályos jogszabályokat nem tudják betartani az egészségügyi résztvevők” – fogalmazott Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

2015 első fél évében több mint 900 egészségügyi dolgozó akasztotta szögre a köpenyt. „Nemcsak külföldre mennek, hanem Magyarországon is ugyanolyan arányban elhagyják a pályát. Ezek a lakásokat áruló orvosok. A magyarországi pályaelhagyóknak a 40 százaléka teljesen más állást választott, tehát aminek semmilyen köze nincs a végzettségéhez. Olyan 12 százalék ment külföldre és olyan 14 százalékuk Magyarországon helyezkedett el nem orvosként” – nyilatkozta Varga Júlia, az MTA Közgazdaság-tudományi Intézet tudományos főmunkatársa.

„Az, hogy munkavállalók jönnek, munkavállalók mennek, szerintem egy természetes dolog” – szögezte le Balog Zoltán. Az emberi erőforrások miniszterét nem különösebben aggasztja az egészségügyi dolgozók megfogyatkozása.

A Gyurcsány-párt politikusai kórházjárásba kezdtek, hogy első kézből szerezzenek tapasztalatot a magyar egészségügy állapotáról. „Nem megoldható ez újabb források nélkül. Ez teljesen nyilvánvaló, hogy nagyjából 500 milliárd forintot nagyon gyorsan bele kellene tenni az egészségügybe. Szerintem a magyar költségvetésben annyi marhaságra költenek, hogy igazából kicsit ki kellene lépni a stadionok világából” – közölte Vadai Ágnes, a DK alelnöke.

Pénzzel jövőre sem tudja Magyarországon tartani az orvosokat, ápolókat a kormány – ismerte el a kancelláriaminiszter. „Nem tudom azt mondani önnek, hogy ezt jövőre meg tudjuk oldani, mert amit Németországban egy magyar orvos kap, az egy sokkal jobb fizetés” – mondta Lázár János.

A magyar egészségügyből az orvosi kamara szerint 4 ezer orvos hiányzik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!