Országszerte tüntetnek vasárnap a kormány ellen

Zubor Zalán, 2017. május 19., péntek 14:02, frissítve: péntek 14:55
Több városban is tüntetnek vasárnap a lex CEU és a civiltörvény ellen. A szervezők szeretnék elérni, hogy a kormány még a 7. cikkely alkalmazása előtt vonja vissza a „zsarnoki törvényeket”. Szombaton Felcsúton is demonstrálnak, itt lesz a korrupcióellenes népszavazás kampányának első állomása.

Szegeden, Gyöngyösön, Veszprémben, Békéscsabán, Debrecenben, Nagykátán, Kaposváron, Sopronban, Pécsen és Hódmezővásárhelyen is lesznek tüntetések a hétvégén. A szervezők elmondása szerint ezekben a városokban jelezték, hogy csatlakoznak ahhoz a megmozduláshoz, amelyet a CEU melletti korábbi tüntetések szervezői jelentettek be vasárnapra.

Meglepetést is ígérnek

A Nem adjuk a jövőnk, itt maradunk! nevű demonstrációsorozat budapesti rendezvénye a Műegyetem rakparton indul el, ahonnan a Kossuth térre vonulnak át a résztvevők. A Facebookon meghirdetett eseményéhez eddig körülbelül tizenkétezren csatlakoztak, a tüntetéssel a lex CEU, a civiltörvény, az EU-ellenes kampány, „a szabad média maradéka elleni háború” és a reklámadó ellen tiltakoznak.

A szervezők az Oktatási Szabadságot és a Nem Maradunk Csendben! csoport tagjai, áprilisban ők vettek részt több, főleg a CEU támogatására rendezett tüntetés szervezésében. A Hír TV-nek úgy nyilatkoztak: „A magyar kormány szabályos hadjáratot indított a szabadság még létező intézményei ellen, vagyis a jövőnk ellen, erre szeretnénk felhívni a figyelmet. Két válaszlehetőség van: vagy marad a passzivitás, a beletörődés, vagy pedig közös, aktív kiállás lesz Magyarország jövőjéért. Mi az utóbbit választottuk, és úgy látjuk, ameddig a kormány nem hátrál, addig mi sem ülhetünk ölbe tett kézzel.”

A felvonulás programjával kapcsolatban a szervezők egyelőre nem árultak el részleteket. A HVG kérdésére korábban annyit mondtak, hogy a program még nem végleges, de biztosan lesz zene és beszédek a Műegyetem rakparton. Innen indul majd a menet a Kossuth térre, ahol újabb felszólalások következnek. „Meglepetésekkel is készülünk, melyeket hazai tüntetéseken eddig még nem lehetett látni” – tették hozzá.

„Kövessék Brüsszelt!”

Ahogy korábban írtuk, egyebek között a lex CEU és a civiltörvény miatt indította el az Európai Parlament azt az eljárást, amelyben a jogállamiság és az uniós alapelvek betartását vizsgálják Magyarországon. A vizsgálat eredményétől függően a folytatás az egyik legsúlyosabb európai uniós szankció, a közösség alapszerződése 7. cikkelyének alkalmazása is lehet, amivel Magyarország elvesztené a szavazati jogát az EU-s intézményekben.

A vasárnapi tüntetés szervezői kérdésünkre azt mondták, azt szeretnék elérni, hogy „a magyar kormány hajtsa végre az európai parlamenti választáson a magyar nép által is legitimen megválasztott Európai Parlament döntését”. Hozzátették: „a döntés azt is megerősíti, hogy van értelme tiltakozni és az utcára menni, valamint tovább kell folytatni a nyomásgyakorlást, ameddig ezeket a zsarnoki törvényeket a kormány vissza nem vonja”.

Felcsúton is lesz tüntetés

Szombaton Felcsúton tüntet a Magyar Korrupcióellenes Szövetség Egyesület. Az esemény célja a Nemzeti Választási Iroda által nemrég átengedett korrupcióellenes népszavazási kezdeményezés bemutatása. A kezdeményezést Vágó Gábor volt LMP-s képviselő nyújtotta be, célja az, hogy kitolják a korrupciós bűncselekmények elévülési idejét. A javaslat támogatására Vágóék aláírásgyűjtést indítanak, és ha összegyűlik kétszázezer aláírás, országos népszavazást kell kiírni a kérdésről.

Május 31-én a mentősök tüntetnek az Országos Mentőszolgálat székháza előtt. A demonstrációt bejelentő szakszervezet, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége azt kifogásolja, hogy a kormány által korábban beígért 67 százalékos béremelés helyett csak 10 százalékos emelést kapnak jövőre. A szervezőkhöz csatlakozott az 5.12 Szakszervezet a Tiszta Egészségügyért és a Kéményseprők Országos Szakszervezete.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés