2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Híradó 12:00

Országszerte sztrájkoltak a tanárok

2016. április 15., péntek 08:48, frissítve: vasárnap 08:23

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak reggel nyolc órától a tanárok. Valamennyi iskola és óvoda kinyitott, de órát nem tartottak a diákoknak. Sokan a mozgalom jelképekének számító kockás ingben mentek dolgozni.

„Megvalósítottuk azt, amit a Tanítanék mozgalom is kért a kollégáktól” – mondta a Hír TV-nek Törley Katalin 10 óra után néhány perccel, miután véget ért a pedagógusok munkabeszüntetése. Hozzátette: megalapították a Kölcsey kockás körét, illetve megvitatták, hogy az iskolájuk számára mely pontok mit jelentenek a 12 azonnali követelés listából, amelyet a Civil Közoktatási Platform állított össze. A Tanítanék mozgalom alapítója külön kiemelte a tanulói terhekről szóló pontot, amelyet egyöntetűen szavazott meg a tanári kar. A megkérdezett diákok is ezt tartották a legfontosabbnak, illetve azt, hogy szabadon választhassák meg a tankönyveket, amelyekből tanulnak.

A Leövey Klára Gimnáziumnál mintegy harminc diák töltötte a szabadban a kétórás munkabeszüntetést, az Apáczai Csere János Nevelési Központnál enné lényegesen többen, száz-százötvenen. A tanárok zöme azonban nem hagyta el az iskola épületét. Pécsett 10 órakor egy másik demonstráció is kezdetét vette: civilek a fekete ruhás napra tekintettel járják végig a helyi egészségügyi intézményeket.

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban a tanárok körülbelül kétharmada csatlakozott a sztrájkhoz, számolt be munkatársunk reggel 8 órakor a helyszínről, hozzátéve: a pedagógusok mellett a megkérdezett diákok szülei is támogatják a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) kezdeményezését.

Törley Katalin tanár, a Tanítanék mozgalom egyik alapítója azt közölte, hogy a sztrájk idején megalakítják majd a maguk kockás körét a mozgalom felhívása szerint, és annak 12 pontos követeléseiről is megbeszélést tartanak. A tanárok zöme kockás, illetve fekete ruhát visel – Törley Katalin elmondása szerint ezzel is szolidaritást kívánnak kifejezni azokkal, akik az egészségügyben és a szociális szférában dolgoznak.

A pécsi Apáczai Csere János Nevelési Központban a diákok és a tanárok gyakorlatilag együtt demonstrálnak, számolt be kollégánk reggel 8 órakor a helyszínről. A tiltakozás kezdetén a tanulók beolvasták az iskolarádióban a tanárok 12 pontos követelését, mondván, hogy több pontjával ők is egyetértenek. A munkabeszüntetés idején szabadtéri órát tartottak.

Szegeden az országos akcióhoz csatlakozva civilek demonstráltak a Széchenyi téren, Klebelsberg Kunó szobránál. Tóth Sándor szervező, a Köz-hasznáért mozgalom elnöke a Hír TV kérdésére azt mondta: azért állnak ki a tanárok mellett, mert a gyerekeik és az ország jövőjét féltik.

Sándor Mária: Nem akarok diktatúrában élni

Az egészségügyi dolgozók is tiltakoztak, ők a fekete ruhás nővérként elhíresült Sándor Máriával vállaltak szolidaritást. A Madarász utcai gyermekkórháznál több tucat nővér és civil demonstrált reggel nyolc órakor, számot be kolléganőnk a helyszínről. Sok helyen nem engedélyezte a kórházvezetés a dolgozóknak se a fekete ruha, sem pedig a fekete szalag viselését – ezt Sándor Mária is megerősítette a Hír TV-nek, ezért is kérték civilek részvételét a demonstrációkon. A fekete ruhás nővér szerint a pedagógusokkal ellentétben sajnos az egészségügy nem tudott összefogni és még mindig hallgat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!