2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Roham még nem volt, csak „Black Weekend”

,

2015. november 29., vasárnap 15:36, frissítve: hétfő 12:35

Nincs tömeg a boltokban, pedig advent idején vasárnap is nyitva vannak. A karácsonyi ünnepekre a magyar lakosság mintegy 180 milliárd forintot költ. Az ajándékokra és a karácsonyi menüre is mintegy 80-90 milliárd megy el.

Régen látott jelenet: vásárlók az egyik budapesti bevásárlóközpontban, vasárnap. Március 15. óta csak az adventi, valamint az áruházak által választott egy vasárnapon lehetnek nyitva az üzletek év közben. A zárva tartással azonban máig sem barátkoztak meg a vásárlók.

„Szombaton reggel végzek a munkával és mivel aludni kell, nekem szombat délután már annyira kedvem sincs vásárolni menni, nekem nagyon hiányzik a vasárnap. Nem sűrűn, mondjuk havonta egyszer jövök, hát akkor hiányzik a vasárnap” – mondta egy vásárló a Hír TV-nek.

A hétköznapokat nehezíti meg a boltok vasárnapi zárva tartása – erre panaszkodott egy másik vásárló. „Én szeretném, ha visszaállítanák. Nyolc éve nyugdíjas vagyok, három unokával, nyolc emberre főzök és ez egy program, hogy eljövök, körbenézek” – nyilatkozta egy hölgy.

Van, aki felháborítónak tartja a rendeletet.

– Milyen újra vasárnap vásárolni?
– Inkább azt kérdezze meg, hogy milyen nem vásárolni, nagyon rossz. Nagyon rossz, ettől rosszabb intézkedést elképzelni se tudtunk, hogy vasárnap az üzletek zárva legyenek. Azt én szeretném eldönteni, hogy mikor vásárolok és ne más döntse el helyettem.

Az eladók is elszoktak a vasárnapi munkától, bár a pótléknak örülnek. A legtöbben még csak nézelődtek, de olyan is akadt, aki már végzett az ajándékok megvásárlásával.

Az ünnepi készülődésre a magyar lakosság mintegy 180 milliárd forintot költ. Az ajándékokra 80-90 milliárd megy el és ugyanennyibe kerül a karácsonyi asztalra-való is.

„Egyértelmű, hogy megindult a költekezés, most már két fekete pénteken is túl vagyunk, egyes áruházak a fekete pénteket megtoldották ezzel a november végi hétvégével, vasárnappal is. Nyilván a legnagyobb rohamra a karácsonyi hetekben, a karácsony előtti hetekben kell számítani. A legnépszerűbb ajándékok köre az elmúlt évekhez képest nem változott, tehát könyveket, játékokat, műszaki cikkeket, ruházati termékeket, háztartási felszereléseket egyaránt vásárolnak majd” – mondja Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Az adventi hétvégéken sűrűbben közlekednek a BKK járatai is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!