2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Fórum létrehozását kezdeményezik pedagógusok

2017. augusztus 31., csütörtök 11:52, frissítve: csütörtök 20:01

Bekeményítenek a pedagógusok. Törvény által szabályozott érdekegyeztető fórum létrehozását kezdeményezik, hogy a kormány a jövőben ne hagyhassa figyelmen kívül a követeléseiket. Azt is szeretnék elérni, hogy a tanári fizetések ismét a minimálbérhez kötöttek legyenek és januártól a munkaerőhiány enyhítésére újra taníthassanak a nyugdíjas pedagógusok.

Megelégelték a pedagógus szakszervezetek, hogy véleményüket nem veszi figyelembe és nem kezeli őket egyenrangú partnerként a kormány. Egységesen úgy döntöttek, hogy olyan fórum létrehozását kezdeményezik, amelynek álláspontját már nem hagyhatja figyelmen kívül a kabinet.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint ezt bizonyítja, hogy a döntéshozók számára máig sem írja elő semmi, hogy figyelembe kell venniük a kerekasztalon résztvevők javaslatait. Ezzel szemben az országos egyeztető fórum működését törvényi szinten szabályozzák.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint az érdekképviseletek ugyanazon az állásponton vannak, és ha a kormány nem hajlandó betartani a törvényt, akár keményebb érdekérvényesítő eszközhöz is folyamodhatnak a cél érdekében.

Közös bejelentésüket a pedagógus szakszervezetek alig pár órával a nemzeti tanévnyitó előtt tették meg, amelyet az amúgy református lelkész Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter idén a Nagykőrösi református templomban tart. A helyszínválasztást a szakszervezeti vezetők üzenet értékűnek tartják, de nem értenek vele egyet.

„Én személy szerint nem tartom ezt szerencsés döntésnek, mégpedig azért nem, mert ez egy társadalmat megosztó kérdés, értem azt, hogy miért döntött így a miniszter úr, és hogy hogy próbálja a társadalom egy részének a szimpátiáját elnyerni. A baj az, hogy ezzel eltereljük a közvéleménynek a figyelmét ennél sokkal lényegesebb kérdésekről” – mondta Bardócz–Tódor András a Keresztény Pedagógusok Szakszervezetének társelnöke.

Ilyennek tartják az érdekvédők például a pedagógushiányt – ami miatt a nyugdíjas tanárok alkalmazását tiltó szabályozás eltörlését követelik. De azt is szükségesnek tartanák, hogy 2018–tól a pedagógus béreket ismét a minimálbérhez kössék, januártól ugyanis a szakmunkás minimálbér már elérheti egy kezdő tanár fizetését.

Gúny

Politikai motivációval vádolta és kigúnyolta a pedagógus szakszervezetek kezdeményezését a kancelláriaminiszter. Azt hangoztatta, a kormány eleget tett egyeztetési kötelezettségének, hiszen meghívta az érdek-képviseleteket az újjáalakult Köznevelési Kerekasztalra.

-Választási Kampány lesz, érzem!
- Tehát Ön szerint politikai okok miatt maradnak távol a szakszervezetek?
-Hát normális ésszel, miért maradnának távol? Akar egy miniszter beszélni a szakszervezetekkel. Azok azt mondják, hogy nem.
-Azt mondják, hogy nem ilyen, tehát ők nyitottak az egyeztetésre, csak legyen törvényi háttere ennek.
-És mit írjunk le, hogy kerek legyen az asztal és 6 szék legyen körülötte vagy mi kell ahhoz, hogy elmenjen egy kv-ra a miniszterhez az egyeztetésre, azt valaki magyarázza már el!

(Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter)

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!