2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Országgyűlés előtt az új választási törvény-javaslat

2017. október 17., kedd 08:00, frissítve: kedd 08:13

A 8 ellenzéki párt által megalkotott javaslattal szerintük így igazságos és tisztességes választási rendszer jönne létre.

Beterjesztették az országgyűlés elé a 8 ellenzéki párt által megalkotott új választási törvény-javaslatot. Szerintük így igazságos és tisztességes választási rendszer jönne létre, egy párt ugyanis csak olyan arányban lehetne jelen a parlamentben, amilyen arányban országosan szavazatokat kap. A részleteket egy budai kerekasztal-beszélgetésen ismertették.

A mai nappal elindult a beadás útján az a törvényjavaslat, amit a 8 ellenzéki párt megalkotott

Az egyéni körzeteket megtartaná, de egy párt csak olyan arányban szerezne mandátumot a parlamentben, amilyen arányban az országos listára szavatokat kapott - ez a lényege a 8 ellenzéki párt által, a Közös Ország mozgalom kezdeményezésére kidolgozott választási törvényjavaslatnak. Szerintük így a mostaninál arányosabb és igazságosabb rendszer jönne létre.

„Az egész törvényjavaslatnak a legfontosabb következménye az, hogy mindenképpen kormánykoalíciókra, kormánykoalíciók kötésére ösztönzi a pártokat, sőt igazából kényszeríti, ami azt gondolom, h nagyon fontos fejleménye a magyar demokráciának, mert ezzel elindulhat egy olyan irányba, ami a konszenzus keresés, a konszenzuális demokrácia működtetését eredményezi” – fogalmazott Gulyás Márton aktivista.

A választás egyfordulós maradna, de az arányosság érdekében a listás és az egyéni mandátumok számát is 110-re emelnék, a jelenlegi 5 százalékos bejutási küszöböt pedig 4-re csökkentenék. A választási körzeteket lakosságszám alapján szabnák újra. A határon túli magyarok egy választókerületet alkotnának, és a parlamentbe 2 képviselőt delegálhatnának. Változna a kampánytámogatás is.

„A legfontosabb itt a kampányszámlának a létrehozása lenne, ami ugye azt jelenti, hogy jobban tudnánk kontrollálni, hogy mennyi pénzt költenek a kampányra, ezek milyen forrásból jönnek, ugye jelenleg ilyen nincsen” – mondta el Cseh Katalin, a Momentum elnökségi tagja.

Az LMP társelnöke szerint a javaslat akkor is jelzésértékkel bír, ha a Fidesz elutasítja: megmutatja, hogy lehet konszenzuson alapuló választási törvényt alkotni. Hadházy Ákos szerint „A jelenlegi törvényjavaslat az egy pártnak a diktátuma, bármit döntött volna itt a 8 párt és bármit tartalmazott volna ez a konszenzus az mind változás lett volna a mostanihoz képest, és legitim lett volna. Minden olyan választási rendszer, amiben a résztvevők megegyeznek az jó.”

Bár a Jobbik szerint is új választási törvényre van szükség, úgy látják a Fideszt a jelenlegi rendszerben kell legyőzni. Ugyan az új törvényjavaslatról szóló egyeztetésen nem vettek részt, egyes részeit ők is támogatnák.

„Nyilván, hogyha az országgyűlés előtt lesz, és szavazni kell róla, a tárgysorozatba vételt azt mindenképpen támogatni fogjuk, h beszéljen róla az országgyűlés, de hát az esélye annak, h ez elfogadásra kerüljön, vagy hogy a plenáris ülésre bekerüljön a javaslat, az majdhogynem nulla sajnos” – nyilatkozta Staudt Gábor, a Jobbik képviselője.

A Közös Ország Mozgalom korábban azt közölte: ha a kormányoldal október 23-ig nem kezd konstruktív párbeszédet a törvényjavaslatról, polgári engedetlenségi mozgalmat hirdetnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!