2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

A szabadság bolond körei 03:00

Orosz kód: Nem Rogánék, a Yandex hibázott

2017. július 27., csütörtök 17:57, frissítve: csütörtök 18:16

Nem a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, hanem az orosz Yandex technológiai cég hibázott a nemzeti konzultáció weboldalának fejlesztésekor – ezt állapította meg az orosz statisztikakészítő szolgáltatás vizsgálatakor az adatvédelmi hatóság. Idén tavasszal a 444.hu írt arról először, hogy a kormány internetes kérdőívének kitöltésével magyarok adatai kerülhettek orosz szerverekre. A titokban beépített szolgáltatás a weboldalon eltöltött időt és az egér mozgását is megfigyelhette.

Áprilisban derült ki, hogy a Yandex orosz technológiai cég fejlesztésével mérhették a forgalmat és gyűjthettek statisztikai adatokat a magyar kormány nemzeti konzultációjának internetes oldalán. Az orosz társaság egy másik, korábbi eset kapcsán elismerte, információt szolgáltatott a felhasználókról az orosz titkosszolgálatnak.

Az adatvédelmi hatóság az egyik internetes honlapon megjelent cikkből értesült az ügyről. Az orosz kód felbukkanását a magyar hatóság is vizsgálta. Péterfalvi Attila szerint a weboldal fejlesztését megrendelő Miniszterelnöki Kabinetiroda nem hibázott, a statisztikák készítéséhez szükséges mérőkód beépítéséről  nem tudott a Rogán Antal vezette szervezet.

A kódért ugyanis a kabinettel szerződött vállalkozó a felelős, aki nem közölte a megrendelővel, hogy a szolgáltatás egy elemző eszközt is tartalmaz. Bár a funkcióra nem volt szükség, ezért kikapcsolták, de csak a sajtóhírek után távolították el. A kód törlése előtt a kérdőívet több mint tizenegyezren töltötték ki, vagyis ennyien adták meg nevüket, életkorukat és e-mail-címüket. A hatóság szerint az orosz cég mulasztást követett el a mérőkód elhallgatásával.

„Ehhez az alvállalkozó viszont nem rendelkezett megfelelő adatkezelési céllal és jogalappal. Tehát a hatóság azt is megállapította, hogy így alvállalkozó gondatlanságából került sor személyes adatok kezelésével együtt járó módon a Yandex analitikai funkciója. Ezen vonatkozásban az alvállalkozó adatkezelése jogellenes volt” – közölte Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

Az LMP szerint a helyzetért nem csak az orosz cég felelős. Ungár Péter kijelentette: „a Rogán-minisztériumnak az alkalmatlanságát jelenti, hogy ők nem tudják pontosan, hogy a magyar állampolgárok politikai véleménynyilvánításáról szóló adatok hova mennek. Az, hogy ezeknek az elméleti lehetősége megvolt, hogy kijutnak Moszkvába, önmagában mutatja azt, hogy a kormány milyen szoros kapcsolatot ápol Moszkvával. Nem mentesíti őket attól, ha nem tudják, melyik kód hova van beépítve.” Az LMP elnökségi tagja szerint ahelyett, hogy Oroszországba szállítanak adatokat magyar állampolgárokról, sokkal inkább a nyugati nyitásnak a pillanata jött el.

A hatóság felhívta a figyelmet arra is, hogy a legnagyobb közösségi oldalt az összes politikai párt használja, viszont  az pedig szintén külföldi szervereken tárol információkat. Többek között ezért is az adatvédelmi hatóság egy ajánlást készül kiadni a politikai pártok számára.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!