2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:10

Orosz Anna: Vicces Orbán nyilatkozata

,

2017. február 25., szombat 15:28, frissítve: szombat 15:42

Országos hálózat kiépítésébe kezdett a Momentum, a rövidesen párttá alakuló társaság célja a parlamenti küszöb megugrása. A miniszterelnök az SZDSZ-hez hasonlította az olimpiaellenes népszavazási aláírásgyűjtést sikeresen teljesítő mozgalmat.

Új szín a politikai palettán, és jelölés kell nemsokára a közvélemény-kutatók grafikonjain is: a rövidesen párttá alakuló Momentumra úgy is 1 százalék szavazott a Závecz Research kutatásában, hogy az intézet listáján nem is szerepelt. A mozgalomra nemcsak a kormánypárti sajtó figyelt fel, az állami rádió szokásos hét végi miniszterelnöki interjújában Orbán Viktor is minősítette. A kormányfő a valódi rendszerváltást hangoztató Momentumot a korábbi baloldali kormánypártokra tolta.

„Van egy politikai szervezet, amelyik nem is titkolta el, hogy őt nem az olimpia érdekli igazából, hanem párttá akar alakulni, és be akar lépni a politikai élet színpadára, és ezért nem drágállotta azt sem, hogy álomgyilkossá váljon. Ez az ő dolguk, szabadság van Magyarországon, lelkük rajta, az ő döntésük. Nézze, én lassan 30 éve vagyok a magyar parlamenti politikában, meghallgattam őket, ez egy új SZDSZ. Ha valaki meghallgatja őket, akkor láthatja, hogy ez itt az új SZDSZ, és azt is tudjuk, hogy mi következik, mert ezt is átéltük már, kis lökdösődés az MSZP-vel, aztán MSZP–SZDSZ-koalíció. Erre kell fölkészülnünk” – fogalmazott a kormányfő a közrádió műsorában.

A Momentum elhatárolódott a Szabad Demokratáktól, és arra emlékeztettek, hogy a Fidesznek volt közös jelöltje az SZDSZ-szel az 1990-es parlamenti választásokon. „Ezt egyébként a Fideszről is mondták a 90-es években, hogy semmi sem különbözteti meg őket az SZDSZ-től. Ez egy vicces nyilatkozat ilyen szempontból a miniszterelnöktől. Mi azt gondoljuk, hogy elmondtuk, melyek a mi alapértékeink, elmondtuk, hogy mit szeretnénk kezdeni ebben az országban. Szeretnénk cselekedni, és szeretnénk összeegyeztetni végre azt a három alapértéket, a teljesítményelvűséget, a szolidaritást és egy pozitív nemzetképet. És én nem hiszem, hogy ezek után összekeverhetőek lennénk bármelyik jelenlegi vagy korábbi politikai párttal” – jelentette ki Orosz Anna vezetőségi tag.

A szervezet párttá alakulása után sem lépne egyik parlamenti párttal sem koalícióra, ettől egyelőre még a kispártok is elzárkóznak.

„Az LMP már többször deklarálta, hogy önállóan indul a 2018 évi választásokon, vagyis minden egyes körzetben önálló jelöltet fogunk állítani, az egy teljesen más kérdés, hogy a választások után mi lesz a helyzet, ki milyen létszámmal, milyen erővel kerül be az Országgyűlésbe, mi eddig is azt mondtuk, hogy ügyek mentén mindenkivel összefogunk, és együtt, ez így lesz a jövőben is” – nyilatkozta Schmuck Erzsébet, a párt frakcióvezető-helyettese.

A Jobbik sem közösködne. „Én azt gondolom, hogy azért ki fog, első körben kifullad a lendület, ami az aláírásgyűjtés mögött volt, aztán, hogy ők elő tudnak-e valamivel rukkolni, és itt ez a baloldalt, liberális oldalt az hogyan érinti, ez legyen az ő dolguk. Nyilván, ha van egy konkrét jó ötlet, melyet mondjuk támogathatónak tartunk, akkor nem kizárt, hogy pozitívan fogunk róla nyilatkozni, de hát ez inkább ügyek mentén történhet meg, tehát hogy semmiképpen nem szervezeti együttműködésre kell gondolni. A Jobbik önállóan indul 2018-ban, önállóan fogja megnyerni a következő választást, és az, hogy kit fog kiszorítani a Momentum, ez legyen már azoknak a baja, akiknek ettől félniük kell” – jelentette ki Staudt Gábor frakcióvezető-helyettes.

A Momentum a következő hetekben folytatja országos körútját, a mozgalomnak eddig Budapesten, Londonban és Szegeden van helyi szervezete.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!