2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Orbánt bírálják, amiért elkötelezte magát

2016. július 26., kedd 07:12, frissítve: kedd 15:07

A bevándorlási kérdésekben azonos állásponton van a magyar kormánnyal Donald Trump, ezért állt ki mellette szombaton a miniszterelnök. Ezzel magyarázta a külügyminiszter Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét, amiben a kormányfő támogatásáról biztosította a republikánusok elnök-jelöltjét. Közben a CNN mérése szerint jó lóra tett a magyar kormányfő: Trump átvette a vezetést és már 5%-ponttal vezet Hillary Clinton előtt.

„Én nem vagyok Donald Trumpnak a kampányembere, sosem gondoltam volna, hogy fölmerül valaha is a fejemben az a gondolat, hogy a kinyílt lehetőségek közül mégiscsak ő volna a jobb Európa és Magyarország számára, sosem gondoltam volna” – Orbán Viktor szombaton, a tusnádfürdői beszédében állt ki az amerikai elnökválasztás republikánus jelöltje mellett.

Hétfőn a külügyminisztere indokolt: „Az az álláspont, amelyet a demokraták valószínű elnökjelöltje képvisel bevándorlási kérdésben, az Magyarország számára rossz. És az is világos, hogy az az álláspont, amelyet a republikánusok jelöltje, Donald Trump képvisel migrációs kérdésben, az Magyarországnak jó” – jelentette ki Szijjártó Péter.

A Jobbik elnöke szerint hazardírozás már most kiállni egy jelölt mellett. „Bár magánvéleménye mindenkinek lehet, és természetes, hogy ha van magánvéleménye, de Magyarországon politikai vezetők felelőtlenséget követnek el abban az esetben, hogy ha az amerikai kampány kellős közepén leteszik valahová a voksot, hiszen bárki is győzzön, Magyarországnak az elkövetkezendő néhány évben azzal az elnökkel kell együttműködni, akit az amerikaiak vezetőjükké választanak” – vélekedett Vona Gábor.

A DK egy újabb Európa-ellenes lépésnek tartja a miniszterelnök megnyilvánulását. „Mind Trump, mind Orbán Viktor tulajdonképpen már mindenről kifejtette a véleményét, illetve mindennek az ellenkezőjéről is kifejtette a véleményét, ezért ezen csodálkozni különösebben nem lehet. Tény viszont, hogy Hillary Clinton megválasztása valóban egy kisebb, lehet hogy nagyobb tragédiával érne fel Orbán és a Fidesz számára” – mondta Ara-Kovács Attila, a DK külügyi kabinetvezetője.

Orbán Viktor volt az első hivatalban lévő európai politikus, aki támogatta Donald Trumpot. A Hír TV által megkérdezett politológus szerint azonban az Egyesült Államokban nem veszik rossz néven az ilyen lépéseket. „Amerikában teljesen bevett dolog, hogy az emberek, a médiumok, akár testületek is állást foglalnak egyik vagy másik jelölt mellett. Ezt endorsementnek hívjuk, támogatásnak. Általában Amerikában elvárás, hogy megmondják, hogy miért támogatják egyik vagy másik jelöltet, tehát ilyen szempontból szerintem ez, ha megindokolt, nem gond” – nyilatkozta Kiszelly Zoltán.

Orbán Viktor 2012-ben is a republikánus jelöltet támogatta, akkor Mitt Romney-t az újraválasztásáért küzdő Barack Obama magabiztosan legyőzte.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!