2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Orbánék kezdeményezik az EU-hadsereg felállítását

2016. augusztus 26., péntek 16:15, frissítve: péntek 20:44

Újabb kerítéssort épít a kormány a magyar–szerb határon – jelentette be Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök szerint azért van szükség a komolyabb műszaki létesítményre, mert ha Törökország felrúgja az unióval kötött megállapodást, migránsok százezrei indulhatnak meg, akiket csak kerítéssel, rendőrökkel, katonákkal és fegyverrel lehet megállítani. A miniszterelnök később a V4 varsói tanácskozásán egy egységes európai hadsereg felállítását is kezdeményezte.

A horvátországi Dubrovnikban találkoztak a régió külügyminiszterei. Szijjártó Péter itt jelentette be, a magyar kormány újabb kerítést épít a szerb határra, hogy útját állja a migránsoknak. „A legújabb törökországi és közel-keleti folyamatok alapján arra számítunk, hogy újabb menekülthullám indul el Európa irányába, és ugyanolyan nyomás nehezedik majd a határainkra, mint tavaly nyáron, ettől kell megvédeni magunkat” – nyilatkozta a Reutersnek a magyar külügyminiszter.

A szerb és a magyar belügyminiszter épp csütörtökön állapodott meg, hogy a szerb–macedón határra is magyar rendőrök mennek. Magyar alakulat teljesít szolgálatot Macedóniában is. A magyar kormány ezenkívül egy európai uniós hadsereget is szeretne. Ezt már Orbán Viktor jelentette ki Varsóban, a visegrádi országok találkozóján. „Soroljuk az első helyre a biztonság kérdését, és kezdjünk hozzá egy közös európai hadsereg felállításához” – fogalmazott a magyar kormányfő.

A visegrádi országok egyetértenek abban, hogy elutasítják a kötelező uniós kvótarendszert. A magyar és a szlovák kormány egyáltalán nem fogadna be migránsokat, a csehek és a lengyelek is csak keresztényeket, muszlimokat nem. „Az kell legyen a célunk, hogy megőrizzünk egy egységes Európai Uniót, és képesek legyünk garantálni az állampolgáraink biztonságát” – mondta Beata Szydlo lengyel miniszterelnök asszony.

A visegrádi találkozó vendége Angela Merkel volt, akinek nem sikerült meggyőznie a közép-európai országokat a kvótarendszerről, igaz, büntetéssel se fenyegetőzött, ahogy tette azt korábban Jean-Claude Juncker bizottsági elnök. „Az európai embereknek az EU csak akkor elfogadható, ha az anyagi hasznot, jólétet jelent. A célunk az kell hogy legyen, hogy fenntartható maradjon ez a jólét” – fogalmazott a német kancellár.

Merkel és a visegrádi országok csak abban értettek egyet, hogy Nagy-Britannia kilépése komoly érvágás lesz az EU-nak és az uniós munkavállalóknak, a negatív hatások tompításában pedig együtt kell működni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!