2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Orbán: Visszavesszük, majd visszatoloncoljuk a migránsokat

2016. július 26., kedd 16:15, frissítve: vasárnap 13:38

Magyarország segít Ausztriának az ott tartózkodó illegális bevándorlók hazatoloncolásában – jelentette be Orbán Viktor, miután az új osztrák kancellárral tárgyalt Budapesten. A magyar kormányfő a közös sajtótájékoztatón arra emlékeztetett, hogy ameddig az Európai Bizottság nem kötelezte Magyarországot a zárt menekülttáborok megszüntetésére, addig senki sem ment tőlünk illegálisan Ausztriába. Hozzátette: Magyarországnak nincs szüksége egyetlen migránsra sem, ezért nem tartja szükségesnek a közös európai menekültpolitikát sem.

„Az osztrák belpolitikában van egy nagy adag képmutatás és frusztráltság a bevándorlási válság kezelésével kapcsolatban. Nem lehet másnak nevezni azt, mikor egy ország kerítést épít saját határán, de azt kapunak nevezi szárnyakkal. Ez a szánalmas kategóriába esik” – mondta Szijjártó Péter.

A magyar külügyminiszter két hónapja nyilatkozott kemény szavakkal az osztrák vezetésről. A két ország között tavaly mérgesedett el a viszony a migrációs helyzet kezelése miatt. Werner Faymann korábbi osztrák kancellár hazugnak egy alkalommal pedig nácinak nevezte Orbán Viktort és kormányát.

Orbán Viktor kedden Budapesten fogadta a Faymannt a kancellári székben májusban váltó Christian Kernt. Hivatalba lépése után nem sokkal maga Kern is nekiment Orbán Viktornak, amikor illúziónak nevezte menekültpolitikáját. A két kormányfő közös sajtótájékoztatóját a delegációs teremben tartották, a monarchia idején itt ült össze az osztrák és a magyar delegáció, hogy megvitassák a birodalom közös ügyeit.

A tárgyalások középpontjában természetesen a migrációs krízis állt. Orbán Viktor egyértelművé tette: Magyarország minden olyan menekültet átvesz Ausztriától, aki hazánk területén lépett először az Európai Unió területére.

„Megértéssel figyeljük azokat az intézkedéseket, amelyeket az osztrák határ védelmében a magyar–osztrák határon Ausztria tesz, de javasoltuk megfontolásra, hogy az osztrák–magyar határ megvédésének legjobb módszere mégiscsak az volna, hogyha a szerb–magyar határt védenénk közösen. Fontos első lépés történt azzal, hogy 20 határőrizetben részt vevő személyt küld Ausztria a szerb–magyar határra” – fejtette ki Orbán Viktor.

Christian Kern szerint az szerb–magyar határon foganatosított intézkedések következtében csökkent az Ausztriára és Németországra nehezedő migrációs nyomás is. Az osztrák fél ezért támogatást kíván nyújtani a kerítés szerb oldalán rekedt menekülteknek. Az osztrák–magyar határon mindennapossá vált ellenőrzésekről Kern azt mondta: nem céljuk lezárni a határt.

„Minden előfeltételt meg kell tenni ahhoz, hogy korlátozott legyen a bevándorlás, és utána át kell tekintenünk, hogy ezek az intézkedések elégségesek-e vagy sem, és akkor meg tudjuk vitatni ezt a kérdést, de a mi részünkről biztosíthatom önöket arról, hogy nem elsődleges osztrák cél az, hogy lezárjuk a magyar határt” – hangsúlyozta Christian Kern.

Orbán Viktor kapott kérdést a hétvégi tusnádfürdői beszédéről, melyben kiállt Donald Trump mellett. A kérdésre az osztrák kancellár is reagált. „Az ember férfi létére sohase fesse be a haját” – mondta Kern.

Orbán Viktor szerint az elnökválasztás a későbbi amerikai külpolitika szempontjából érdekes Magyarország számára.

„A demokraták külpolitikája szerintem Európának rossz, Magyarországnak halálos. Ezzel szemben a republikánusok és Trump elnökjelölt úr által meghirdetett politika, migrációs politika és külpolitika Európának jó, Magyarországnak az életet jelenti. Két dologról van szó, az egyik politika támogatja a migrációt a másik ellenzi. Az egyik a külpolitikában a demokráciaépítést tekinti fontosnak, a másik ellenzi a demokráciaépítést. Magyarország ellenzi a demokráciaexportot és ellenzi a migrációt” – szögezte le a kormányfő.

Orbán Viktor azonban hangsúlyozta: az elnök személyéről az amerikai népnek kell döntenie, ebbe pedig Magyarország nem kíván beleszólni.

Tekintse meg Orbán Viktor és Christian Kern közös sajtótájékoztatóját:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!