2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Orbán Viktor: Többen lesznek a védettek, mint akik nem

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozott.

  • Orbán Viktor: Többen lesznek a védettek, mint akik nem

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, az óvatosság és a fokozatosság miatt döntöttek úgy, hogy az általános iskolákban csak az alsó tagozatosok mennek hétfőtől iskolába. Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az oltható emberek száma eléri az 50 százalékot, és pillanatokon belűl át is lépjük ezt a választóvonalt. Tehát többen lesznek védettek, mint azok, akik nem - tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a nemzeti konzultáció alapján is az jött ki, hogy az iskolák bezárása nehéz döntés volt, és újraindítani is nehéz. A bölcsődék esetében jól látszott, hogy ott jelentősen nőtt a gyerekeket bevivők száma.

Összessen két gyermek van lélegetetőgépen, és 27 gyerek van kórházban.

Ha azt akarjuk, hogy az élet újrainduljon, ahhoz most ezt a lépést meg kellett tenni - mondta a kormányfő. Az alsó 4 osztályban nincsen osztálybontás - tette hozzá.

A szülőknek megvan a lehetőségük, hogy ne menjenek a gyerekek iskolába, az igazgatók döntenek majd.

Már több mint 3,1 millió embert oltottak be

A várthoz képest kevesebb tanár jelentkezett az oltásra. A beoltottak száma 3,145 millió, és több mint 1,3 millióan kaptak második oltást. 241 ember halt meg, 9459 ember van kórházban - ismertette a kormányfő. 1117 ember van lélegeztetőgépen - tette hozzá. 

Orbán Viktor szólt arról is, hogy Európában nálunk van a legtöbb átoltott ember.

A következő hat hétben meg tudjuk duplázni a beoltottak számát

- mondta a kormányfő. Kiesett több mint 500 ezer nyugati vakcina, ezért egy szokatlan lépésre kellett szánni magunkat, és olyan vizsgálatok lesznek a Janssen vakcinánál, mint a keleti vakcinák esetében - mondta a kormányfő. Látni akarjuk, mi történik ott.

Marad a regisztráció

A cél, hogy pótoljuk a kieső vakconákat, és erre jó esélyünk van - mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, május végére, június elejére kint vagyunk a vízből. A miniszterelnök szólt arról is, hogy nem fogadják meg a baloldal tanácsát a regisztráció eltörléséről. Tudni kell, hogy kik akarnak oltást, és ez alapján lehet megmondani, hogy hová mennyi oltóanyag kell - tette hozzá.

Ez a második világháború utáni legnagyobb logisztikai művelet. 

Aki azt hiszi, hogy valaki védett maradhat oltás nélkül, az téved

Már több mint 4,2 millió ember regisztrált - mondta a kormányfő. Azt hiszik emberek, hogy lesz egy olyan helyzet, amikor a társadalom 60-70 százalékét beoltották, és őt nem kell beoltani. Két lehetőség van, vagy beoltatja magát valaki, vagy nem. Aki azt hiszi, hogy valaki védett maradhat oltás nélkül, az téved - mondta a kormányfő.

Az oltás életet ment, mert a megbetegedés halált is okozhat

- tette hozzá.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a legnagyobb közbizalom az orvos iránt volt mindig is. Ilyen tapasztalatok miatt döntöttek úgy, hogy a háziorvosokra épül az oltási program - tette hozzá. Ők rendelkeznek a legjobb terepismerettel, és ők ismerirk legjobban az embereket - mondta a kormányfő. Ez egy logisztikai művelet, de mélyen emberi is,

itt nem zsák krumplikat kell feldobálni a platóra

- tette hozzá. Ha valaki nem ért valamit, akkor az bátran fordulhat a háziorvosához.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a nyugatiak és máshol a vita arról szól, hogyan segítsünk jobban, míg itthon a baloldal arról beszél, hogyan lehet jobban ártani a kormánynak. Le vagyok sújtva, amit a baloldaltól látok, és még mindig a parlament előtt van az a határozati javaslat, miszerint ne oltsunk keleti vakcinával.

Ha sikeresek leszünk a következő hat hétben, akkor kint leszünk a vízből

- ismertette a kormányfő.

5000 milliárd forint a gazdaság újraindítására

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a teraszok kinyitása egy szimbólikus dolog lesz. 2021-22-ben 5000 milliárd forintot fordítunk a gazdaság újraindítására. Mindenki vissza tudja szerezni a munkahelyét, vagy újat tud kapni - tette hozzá. Több munkahelyünk lesz a járvány után, mint azelőtt volt, most esélyt látok, hogy mindenki talpra tud állni - mondta a kormányfő. Volt olyan kerület, az I. kerület, ami megduplázta a teraszok díját. Most eltöröltük a teraszdíjat - mondta a kormányfő.

Áprilisban és májusban is lesz bértámogatás, automatikusan utalják majd ezt.

Origo.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!