2024. 06. 02. Vasárnap Kármen, Anita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:05

Orbán Viktor gondolatát fonta tovább Majtényi

2017. február 5., vasárnap 12:51, frissítve: vasárnap 15:08

A mindent átható korrupciót és a demokratikus jogállam leépítését tartja az Orbán-kormány legnagyobb bűnének Majtényi László. A baloldali pártok által is támogatott államfőjelölt-aspiráns a Bibó István Közéleti Társaság felkérésére tartott évértékelőt és programbeszédet. Közben a Jobbik bejelentette: nem állít köztársaságielnök-jelöltet, helyette közvetlen államfőválasztást szeretne.

Első alkalommal beszélt nyilvánosan Majtényi László azóta, hogy kiderült: az LMP-frakcióval meglesz a jelöléséhez szükséges negyven parlamenti képviselő ajánlása.

„Most azt mondanám, hogy itt van előttünk a hetedik koporsó is” – utalt Orbán Viktor 1989-ben, Nagy Imre újratemetésén elhangzott beszédére. A jelenlegi miniszterelnök ugyanis akkor úgy fogalmazott, hogy egy szimbolikus hatodik koporsóban az elkövetkező húsz év fekszik. Majtényi László szerint igaza lett Orbánnak.

„Ebben a hetedik koporsóban a szabadságban eltöltött húsz évünk van. Az a szabadságban eltöltött húsz év, amely ugyan bűnöktől volt terhes, hiszen korrupció is jellemezte” – így az államfőjelölt-aspiráns. Majtényi László a mindent átható korrupciót tartja mind a 2010-ig tartó időszak, mind az Orbán-kormány legnagyobb bűnének. Köztársasági elnökként kíméletlen harcot hirdetne ellene.

Majtényi azt is kijelentette, hogy a jogállam súlyosan sérült 2010 óta, visszaépíteni pedig csak az alapoktól lehet. „A nemzeti együttműködés rendszerét apró reformokkal humanizálni nem érdemes. A nemzeti együttműködés rendszerét meg kell haladni, és létre kell hozni egy alkotmányos, demokratikus köztársaságot” – fogalmazott. Hozzátette: tisztában van vele, hogy a jelenlegi parlamenti erőviszonyok között nem lesz belőle köztársasági elnök, a célja egy demokratikus alternatíva felmutatása.

„Pártérdekek felett is képes az ország érdekét szem előtt tartva politikai döntéseket hozni. Becsüljük, tiszteljük és támogatjuk” – így indokolta kiállásukat Majtényi mellett az Együtt elnöke, Juhász Péter. Két független képviselőjük is őt fogja ajánlani.

„Magyarországon ma csak abból lehet köztársasági elnök, akinek »Viktor engedi«” – fogalmazott Volner János, a Jobbik frakcióvezetője. A nemzeti párt fideszes színjátéknak tartja az államfőválasztást, ezért fel sem veszik majd a szavazólapokat. Jelöltet sem állítanak, igaz, huszonnégy fős frakciójuknak reális esélye nem is lenne összeszedni negyven támogatót.

A Jobbik közvetlen államfőválasztást javasol. „Áder Jánost és Majtényi Lászlót egyaránt teljesen alkalmatlannak tartjuk arra, hogy a magyar nemzet egységét megjelenítse. Mindketten megosztó személyiségek, mindketten nyilvánvalóan egy-egy politikai tömörülés iránt vannak elkötelezve” – mondta Volner.

Áder János mandátuma májusban jár le. A Fidesz elnöksége decemberben közölte, hogy ismét a párt egykori vezető politikusát jelöli köztársasági elnöknek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!