2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Budapest retró 2. 11:00

Orbán Viktor: átláthatóságot!

2017. január 13., péntek 09:30, frissítve: hétfő 13:28

A miniszterelnök szerint lehetővé kell tenni, hogy minden közszereplőről kiderüljön, honnan kapja a pénzét.

Átláthatóságot akar a civil szférában a miniszterelnök. Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában azt mondta: meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy minden közéleti szereplőről kiderülhessen, honnan kapja a pénzét. A kormányfő azt mondta: azért lesz változás a civil szervezetekre vonatkozó szabályozásban, mert alapvető jog, hogy a magyar emberek tudják, milyen manipulációs rendszerben élik az életüket.

„Meg kell teremteni azt a lehetőséget és jogot, hogy minden egyes magyar állampolgár, ha akarja, akkor tudhassa minden közéleti szereplőről, hogy az kicsoda. Ki fizeti? Honnan kapja a pénzét? Külföldről kapja vagy Magyarországról kapja? Ha külföldről kapja, akkor támasztanak-e vele szemben elvárást. Ha nem, miért nem támasztanak? Ajándékba kapják? Hogy van ez az egész? Szerintem a magyar embereknek joguk van megérteni, hogy milyen befolyásolási, manipulációs kísérlet rendszerben éljük minden nap a politikai életünket. Ez hozzátartozik az ő alapvető jogaikhoz. Tehát mi átláthatóságot akarunk” – nyilatkozta a miniszterelnök.

Hibás politikát folytatnak

Határozott és öntudatos kiállást vár a civiltársadalomtól Iványi Gábor. Az oltalom Karitatív Egyesület elnöke ezt a kormánypárti politikusok napokban tett, civil szervezetekkel kapcsolatos kijelentéseire reagálva mondta. Iványi Gábor szerint a Fidesz hibás civilpolitikát folytat azzal hogy újabb ellenségeket keres, és nem tartja jó iránynak azt, ha a CÖF az egykori Hazafias Népfronthoz hasonlón, a nem tiltott civilcsoportosulások, ernyőszervezetévé válna.

„A civil szférának legalábbis tiltakoznia kell, mentegetőzni és magyarázkodnia nem kell. Önmagáért beszél, amit a civilek végeznek, nem 2010-ben alakultak hogy ezt a kormányt megpróbálják megbuktatni. Akinek igaza van, az nem hallgattatja el a sajtót és a civilszervezeteket” – mondta Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!