2024. 09. 29. Vasárnap Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Kísértet Lublón

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Orbán Viktor szerint az Európai Unió a széthullás felé halad + videó

Erősíteni kell a magyar egységet, mert Európában minden más a szétcsúszás felé halad – mondta Orbán Viktor a Magyar Állandó Értekezleten. A 21-ik alkalommal megrendezett találkozón részt vesznek a kormány, valamint a külhoni magyar politikai pártok képviselői. A miniszterelnök elemezte a környező országok politikai állapotát, különös tekintettel az ott élő magyar kisebbségekre, és felvázolta az Uniós politika kilátásait. Szerinte 2024-25-ben vissza kell térni az terjeszkedő növekedéshez a határon túli támogatások területén is.

  • Orbán Viktor szerint az Európai Unió a széthullás felé halad + videó

Az elmúlt időszakban két komoly fegyveres tűzfészek is kialakult. A világ lakosságának a negyede él olyan övezetben, amelyre kihatással vannak fegyveres konfliktusok – fogalmazott Orbán Viktor a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) idei ülésén. A miniszterelnök beszédében a nemrég elhunyt Pásztor Istvánról, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökéről, valamint Duray Miklós felvidéki magyar politikusról is megemlékezett.

A szlovákiai választások egy régi dilemmát élesztettek újra, mivel a magyar párt nem jutott be a parlamentbe, így kérdés, hogy van-e jövője a nemzeti alapú politizálásnak? – tette fel a kérdést a kormányfő. Mint mondta, amíg vannak nemzeti kisebbségek, addig van létjogosultsága a nemzeti alapú politizálásnak.

Az ukrajnai helyzet kapcsán jelezte, hogy minden háború esetén kulcskérdés, hogy az ember pontosan definiálja a hadi célokat. – Ha a hadi célok nem definiáltak, akkor nem lesz világos, hogy meddig szabad a stratégiát fenntartani – jegyezte meg Orbán Viktor. Kiemelte, hogy humanitárius segítséget adnak Ukrajnának, de a háborúban nem veszünk részt. A miniszterelnök a kárpátaljai magyaroknak teljes támogatás ígért.

A Nyugat elvesztette realitásérzékét

A nyugati világ nem néz szembe a realitásokkal az orosz-ukrán háború kapcsán – szögezte le Orbán Viktor. Emlékeztetett, hogy a legutóbbi EU-csúcson felvetette, hogy egy B tervet kell kidolgozni, ami az ukránoknak, a kárpátaljai magyaroknak és egész Európának jobb.

Orbán Viktor közölte, egy kereszténységen belüli háború zajlik most is, és hasonló történt a két világháborúban is. Ennek eredménye, hogy a kínai és amerikai elnök csúcstalálkozóján szóba sem került Európa.Nem túlzok, ha azt mondom, hogy a Szovjetunió idején jobb volt a magyar oktatás helyzete, mint most Ukrajnában- rögzítette a miniszterelnök.

 

A tágabb környezetről szólva a miniszterelnök elmondta, hogy Európát ma az a kérdés kínozza, hogy két nap van az égen, amiből egyik sem Európa. – Kína az Egyesült Államokkal fogja kialakítani azokat a megállapodásokat, ami kialakítja a világot – húzta alá Orbán Viktor. Jelezte, hogy Európa nem ehhez van hozzászokva.

Jelezte, hogy az egyik felfogás szerint Európának meg kell erősítenie önmagát, amihez versenyre és erősödésre van szükség. A másik felfogás azt mondja, hogy védekezésre kell berendezkedni. Közölte, hogy a vita nincs eldöntve és minden EU-csúcson előkerül. Magyarország kapcsán elmondta, hogy az egész világgal együtt kell működnünk és kereskednünk, míg a bezárkózással életszínvonal-romlás járna.

A Brüsszellel folytatott harcok nem segítik Magyarország fejlődését

A magyar miniszterelnök szerint más nagy dilemmák is megterhelik az európai politikát. – Olyan harcokat kell vívnunk az unióval, amik nem segítik Magyarország fejlődését. Két nagy vita lesz a következő hónapokban. Az egyik arról szól, hogy fenntartsuk-e az egyhangú döntéshozatal elvét az unióban vagy áttérjük a többségi döntéshozatalra – közölte a miniszterelnök. Kiemelte, hogy ez a vita az EU-ban nem került volna napvilágra Nagy Britannia kilépése nélkül. – Azzal, hogy a britek kiléptek, az egyensúly megborult – tette hozzá.

Mint mondta, minden eszköz arra mutat, hogy a tagállamok egyre több döntési jogkört átadjanak Brüsszelnek. – A többségi döntéshozatal Magyarország számára tabu – szögezte le a miniszterelnök. Az EU bővítése kapcsán megjegyezte, hogy egy morális érvként használja azt Brüsszel, hogy átalakíthassa az uniót.

Európa nem mérte fel a migráció kulturális hatásait

Akármi is lesz a vita kimenetele, az érinteni fogja a határon túli magyarságot – fogalmazott Orbán Viktor. Kiemelte, hogy ahol változtatnunk kellene Európában, az a kereskedelem és nem az intézményrendszer. A migráció kapcsán a miniszterelnök elmondta: az nem egy racionális munkaerő-export, hanem egy olyan folyamat, aminek a EU nem mérte fel a kulturális hatását.

Az integrációnak a lehetősége rendkívül csekély. Erre építeni egy bevándorláspolitikát, az istenkísértés – húzta alá. Jelezte, hogy szigorítani kell a szabályokat, ezért nyújtottak be a parlamentnek egy új idegenrendészeti törvényt.

Brüsszel továbbra is szét akarja osztani a migránsokat, migránsgettókat akarnak létrehozni, és ezt Magyarország elutasítja, és nem is fogja végrehajtani.

 

 A világ, amely körülvesz bennünket, dezintegrációs folyamatban van. Ebben a leépülésben az EU nem összeomlani fog, hanem egyszerűen szétcsúszik, ami úgy történik, hogy hoznak egy döntést, amit nem hajtanak végre – vélekedett Orbán Viktor. Mint mondta, a magyaroknak ellen kell tartania. – A mi válaszunk a szétcsúszásra legyen az egység, erősítsük az együttműködésünket! – szólított fel a miniszterelnök.

 

Orbán Viktor beszéde végén rámutatott arra, hogy 2024–25-ben vissza kell térni az expanzív növekedéshez a határon túli támogatások területén is.

Origo

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Hol vannak a női jogvédők?

Hol vannak a női jogvédők?

Sokatmondó, hogy a női jogvédő szervezetek hallgatnak Magyar Péter legújabb botrányával kapcsolatban. Erre mutatott rá a XXI. század intézet vezető elemzője. Halkó Petra emlékeztet: már a második nő állítja azt, hogy a politikus agresszíven és erőszakosan bánt vele.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kunhalmi Ánes kiszállt, új utakat keres + videó

Kunhalmi Ánes kiszállt, új utakat keres + videó

Nem indul az MSZP elnöki pozíciójáért Kunhalmi Ágnes, a párt egykori társelnöke. Komjáthi Imre viszont versenybe száll, aki szerint többen kritizálták az irányítási rendszert ezért térnek vissza arra, hogy csak egy elnöke legyen a pártnak.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!