2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Híradó 12:00

Orbán utasítására menesztették Czunyinét

,

2016. február 6., szombat 17:01, frissítve: vasárnap 09:13

Három nappal a köznevelési kerekasztal ülése előtt beáldozta államtitkárát a kormány. Czunyiné Bertalan Judit menesztését Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelentette be. Helyét Palkovics László felsőoktatási államtitkár veszi át. Balog Zoltán azzal indokolta a lépést, hogy három év után ismét egyesítenék a köznevelési és a felsőoktatási államtitkárságot. A posztot 2014 óta betöltő Czunyiné felmentését Orbán Viktor kezdeményezte.

„Miniszterelnök úr felkérte Czuinyiné Bertalan Juditot, hogy kormánybiztosként folytassa a munkáját a köznevelés területén.” – A közoktatási államtitkár menesztését bejelentő Balog Zoltán a döntést azzal indokolta, hogy a jövőben a felsőoktatási és a köznevelési államtitkárságot összevonják, amelynek élére Palkovics László, jelenlegi  felsőoktatási államtitkár kerül.

Czunyiné Bertalan Judit pedig kormánybiztosként felel a közoktatás digitális megújításáért. „Ami a tananyagnak a mennyiségével, a tananyag megújításával kapcsolatos. Mindennek a 21. századi formájával, a digitális tartalomért lesz felelős a jövőben. Azt a szervezeti formát, amiben indultunk 2010-ben, azt szeretnénk visszaállítani, tehát a felsőoktatásért felelős államtitkárságot és a köznevelésért felelős államtitkárságot újra egyesítjük” – tette hozzá Balog Zoltán.

Czunyinétól kinevezése után azt várták, hogy megoldja az oktatásban felmerült problémákat, ám a központi ellenőrző szervként működő Klik továbbra is úszik az adósságban. Rontott a megítélésén több kínos nyilvános szereplése is, és a múlt héten kezdődő pedagógus tüntetések sem erősítették a pozícióját.

A tiltakozókat közben megkereste a kormány, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóját a keddi köznevelési kerekasztal alakuló ülésére is meghívták. A bojkottot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is felfüggeszti. „Az ok, hogy miért leszünk ott mégis, miért megyünk el kedden, az borzasztóan egyszerű. A választmány így döntött, nagyon szoros szavazásban, de így döntött. Azt mondták, hogy igen, de menjünk el, nézzük meg, hogy miről van szó, nézzük meg, hogy, elnézést a kifejezésért, de mennyire vesznek minket komolyan” – nyilatkozta a Hír TV-nek Mendrey László.

A Pedagógusok Szakszervezete még nem hozott döntést. „A Pedagógusok Szakszervezetében az országos vezetőségnek a joga, jogosítványa, hogy ilyen kérdésben döntsön, az országos vezetőség hétfőn, 8-án fog ülésezni” – közölte Galló Istvánné, a szervezet elnöke. A tanárok azt mondják, a szaktárca által kezdeményezett kerekasztal nem gátja a jövő hét szombatra meghirdetett demonstrációnak. A Kossuth téren a pedagógusok mellett az egészségügyi dolgozók is tüntetnek majd.

MSZP: Balog miniszternek mennie kell

Az ellenzék szerint nem elég a köznevelési államtitkár távozása az oktatás helyzetének rendezéséhez. A Jobbik alapvető szakmai változásokat követel, az Együtt pedig egy teljesen új oktatási rendszert. Az MSZP szerint sem Czunyinénak, hanem Balog Zoltánnak kellene lemondania. Gúr Nándor, a szocialista párt országgyűlési képviselője azt mondta: az emberi erőforrások minisztere túl nagy terhet zúdít az oktatási intézményekre, ezért mennie kell.

„Nagyon egyszerű a dolog. Be kell ismerni az elkövetett hibákat, és nem kell megpróbálni nyeregben maradni, akkor, amikor az ember már a lónak az aljára került, hogy Orbán Viktor által mondott hasonlatokat idézzek vissza. Nem kell erről sem többet beszélni, Balog miniszternek mennie kell, aki túltolja a biciklit, és nem veszi észre, hogy lövése nincs arról, aminek a felügyeletét látja el, annak nincs helye abban a székben” – nyilatkozta Gúr Nándor.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!