2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Orbán: Újra fogjuk gombolni az európai kabátot

2016. június 26., vasárnap 11:06, frissítve: vasárnap 15:19

A budai Várból üzent a miniszterelnök Brüsszelnek. A tisztavató ünnepségen mintegy 220, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen végzett hallgató tett esküt. Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta: Magyarország ma a rendet képviseli az egyre inkább rendetlenné váló Európában. A kormányfő a britek unióból való kiválását a sakkjátszmához hasonlította. Szerinte a britek ismét saját kezükbe vették sorsukat, és nem kérnek a brüsszeli diktátumokból.

A leendő kormányzati negyedben tettek esküt az állam leendő alkalmazottai. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztavatóját hagyományosan a budai Várban tartják. Ugyancsak szokás, hogy az ünnepségen a belügyminiszter mellett a miniszterelnök is részt vesz.

219 végzett hallgató tett esküt a Szent Korona másolata és a történelmi zászlók előtt. Orbán Viktor arra figyelmeztette az ifjú tiszteket, hogy a haza szolgálata nem egyszerű munka, hanem hivatás. „Rend nélkül, rendezettség nélkül nincs gazdasági növekedés, nincsenek beruházások, nincsenek fejlesztések, és nincsen jó élet. Minél inkább sikerül önöknek megőrizni a rendet és a rendezettséget Magyarországon, annál nagyobb mértékben javul majd hazánk pozíciója a nemzetek versenyfutásában” – fogalmazott.

Orbán Viktor Brüsszelnek is üzent. Más európai politikusokhoz hasonlóan ő is az Európai Unió vezetését tette felelőssé az Egyesült Királyság kiválásáért. „Az Egyesült Királyság polgárai úgy döntöttek, hogy ismét saját kezükbe veszik sorsuk irányítását, nem kérnek többé a kioktatásból, elegük lett a bizonytalanságból, bénultságból, tettek nélküli szóözönből és abból, hogy lassan nem érezhették otthon magukat Európában. Az Európai Unió, a világ, amelyben élünk, most gyorsan meg fog változni. Sakkjátékosok tudják, ha leveszünk egy figurát, az egész játék megváltozik. És ha egy tisztet veszünk le, márpedig az Egyesült Királyság tiszt az európai politikában, akkor mindent újra kell gondolni. És újra is fogjuk gombolni az európai kabátot” – emelte ki.

A végzett hallgatók a rendőrségnél, az adóhatóságnál, a büntetés-végrehajtásnál és a katasztrófavédelemnél szolgálnak majd tisztként.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!