2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Orbán tiszteletben tartja a britek döntését

2016. június 24., péntek 17:23, frissítve: vasárnap 07:27

A miniszterelnök a közrádióban úgy fogalmazott: minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy a saját sorsáról maga döntsön. Orbán Viktor szerint a bevándorlás meghatározó erejű kérdés volt a népszavazást megelőző vitában.

Brüsszelnek meg kell hallania az emberek hangját – ez a fő üzenete a brit népszavazás eredményének a kormányfő szerint. Orbán Viktor a migrációra adott rossz válasszal magyarázta az uniós népszavazás végeredményét.

„A meghatározó téma a Nagy-Britanniában zajló vitában az volt, hogy hogyan tudják megtartani a szigetüket, hogyan maradhatnak azok, akik, hogyan tudják megvédeni magukat a migránsokkal szemben, a bevándorlással szemben, és elégedettek-e azzal a politikával és védelemmel, amit ebben a tárgyban az unió nyújt. Úgy érzem, nem voltak vele elégedettek” – mondta a miniszterelnök.

A külügyminiszter szerint az unió költségvetése és minden tagország gazdasága komolyan megérzi majd az Egyesült Királyság kilépését. Szijjártó Péter úgy véli, a magyarországi brit cégek biztosan maradnak. „Meg kell várni, hogy gazdasági tekintetben milyen – szerződéses vagy nem szerződéses – kapcsolat fog fennmaradni az Egyesült Királyság és az Európai Unió között. Az elmúlt időszakban több olyan brit nagyvállalat vezetőivel is találkoztam, amely Magyarországon rendelkezik jelentős gyártási kapacitássokkal és beruházásokkal. Ők egytől-egyig arról biztosítottak engem, hogy a népszavazás eredményétől függetlenül kitartanak Magyarországon, nem befolyásolja őket a népszavazás eredménye” – mondta Szijjártó Péter.

A brexit Magyarország számára is jelentős kockázatokat tartogat – mondta a Hír TV-ben Tóth Gergely. A gazdasági elemző kiemelte: mivel az Egyesült Királyság nettó befizető az Európai Unióban, kiválása még a Magyarországnak juttatott uniós források csökkenését is magával hozhatja. „Magyarországot több csatornán keresztül érintheti: akár a forint tartósabb leértékelődésén keresztül, akár az állampapír-piaci hozamemelkedésen keresztül. Nagyon sok magyar munkavállaló dolgozik kinn Nagy-Britanniában, az ő helyzetük is kérdéses. Magyarország igen szoros kapcsolatban áll a német gazdasággal, a német gazdaság a brit gazdasággal, tehát ezeken a csatornákon keresztül igen hamar begyűrűzhet Magyarországra is a brexit nevezetű jelenség” – mondta Tóth Gergely gazdasági elemző.

Korábban Varga Mihály egy konferencián arra figyelmeztetett: akár 3-4 százalékponttal is csökkentheti a GDP-arányos növekedést az Egyesült Királyság kilépése.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!