2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Orbán: Támogatjuk Ukrajna vízummentességét

,

2016. november 24., csütörtök 15:44, frissítve: csütörtök 22:53

Még idén vízummentességet kaphat Ukrajna az Európai Uniótól. Magyarország saját hatáskörben tett gesztust a szomszédos országnak, az ukrán állampolgároknak nem kell fizetniük a magyar beutazási engedélyért.

Év végéig elhárulhat az összes akadály az ukránok vízummentességet elől – jelentették be Brüsszelben az Európai Unió és Ukrajna csúcstalálkozóján. „Európának minden tőle telhetőt meg kell tennie, hogy biztosítsa Ukrajna függetlenségének, stabilitásának és szuverenitásának megőrzését. Az elmúlt három év során láthattuk egy új Ukrajna születését, de ez a folyamat néha nagyon kemény társadalmi és gazdasági reformokon keresztül vezetett” – mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Az ukrán elnök közölte, hogy rászolgáltak a vízummentességre. „Ukrajna teljesítette az összes kötelezettségét a vízumliberalizációval kapcsolatban. Ez volt a mi házi feladatunk, és azt kell mondjam, hogy ettől kezdve már nem fogadunk el semmilyen további kötelezettséget, Ukrajna mindent teljesített, amit kellett. Ez az első csúcstalálkozó, amikor már nem lehet Ukrajnának több feltételt szabni, most már az EU-n a sor” – hangsúlyozta Petro Porosenko.

Amíg az ukrán elnök Brüsszelben, addig az ukrán miniszterelnök Budapesten tárgyalt magyar kollégájával. „Magyarország számára Ukrajna és az ukrán emberek európai uniós vízummentessége erkölcsi kérdés. Lehet fölhozni pró és kontra gazdasági érveket, biztonsági érveket, sokféle érvet, de egy dolgot nem szabad megkérdőjelezni: az után a három nehéz év után, amelyen Ukrajna keresztülment, és amelyet az európai értékek nevében vállalt, erkölcsi kötelessége az Európai Uniónak, hogy a vízumot megadja Ukrajnának. Sajnos ezt blokkolják, de Magyarország úgy döntött, hogy erre való tekintet nélkül a mai naptól bevezeti a D típusú, vagyis nemzeti vízumok vízummentességét az ukrán állampolgárok számára” – jelentette ki Orbán Viktor.

Az ukrán kormányfő megköszönte a magyar döntést. „Szeretnék önnek köszönetet mondani azért, hogy ingyen biztosítják a vízumot az ukrán állampolgárok számára” – mondta Volodimir Hrojszman.

A magyar kormány gazdasági téren is jelentős változásokat készít elő: a hiányszakmákban megnyitja a munkaerőpiacot az ukránok vendégmunkások előtt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!