2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Orbán szeptemberben dönt a holland ügyről

2017. augusztus 29., kedd 21:34, frissítve: kedd 23:01

A kormányfő a tallinni EU-csúcson cserél eszmét az esetről a holland miniszterelnökkel.

Orbán Viktor a szeptember végi EU-csúcson dönt a holland nagykövet miatt kirobbant ügyről. Erről Szijjártó Péter beszélt a dán partnerével folytatott megbeszélés utáni sajtótájékoztatón. A külügyminiszter pénteken rendelte haza Hollandiából a magyar nagykövetet konzultációra, és hivatalos bocsánatkérést követelt a távozó diplomata kijelentései miatt. A holland külügyminiszter válaszul még aznap elhatárolódott nagykövete nyilatkozatától, aki párhuzamot vont a terroristák és a magyar kormány ellenségképgyártása között. Bocsánatot viszont nem kért, és azt is hozzátette, a jogállam helyzetét és a civiltörvényt említve, hogy vannak aggodalomra okot adó fejlemények Magyarországon.

„Elhatárolódott, elmondta, hogy ez nem a holland kormány álláspontja, tehát mi külügyminiszterek mindent megtettünk, amit lehetett. Úgyhogy innentől kezdve mi megvárjuk a szeptember 29-i csúcsot, amikor a miniszterelnököknek is lesz erről módjuk eszmét cserélni, és miután ezt a konfliktust le tudjuk zárni, szeptember 29-én Tallinnban lesz az EU-csúcs” – jelentette ki Szijjártó.

Nem a magyarokat, hanem az Orbán-kormányt kritizálta a távozó holland nagykövet – mondta Egyenesen című műsorunkban Piri Katalin, magyar származású holland EP-képviselő. Szerinte a hollandok mindig is szolidárisak voltak a magyarokkal, segítették őket, az Orbán-kormány viszont nem szolidáris, és ellenségeket kreál magának: a migránsokat, Sorost és most Hollandiát. Piri Katalin szerint nincs esély arra, hogy a holland kormány nyilvánosan bocsánatot kérjen a távozó nagykövet kijelentései miatt.

„A holland kormány elnézést nem fog mondani, a miniszter azt mondta, hogy ő ettől az összehasonlítástól, hogy a magyar kormány bármilyenképpen is lehetne összehasonlítani a terrorszervezettel, ezzel persze nem ért egyet a kormány, én sem értenék ezzel egyet, de szerintem a nagykövet sem így gondolta” – mondta Piri, aki szerint viszont a tényekről, amelyek benne vannak az interjúban – korrupció az EU-pénzekkel –, mindenki tudja, hogy Magyarországon történik. „A holland adófizetők pénzéről is van szó. Mi történik sajtószabadsággal Magyarországon? Önök nagyon jól tudják a Hír TV-ben, Klubrádiónál tudják, tudjuk, hogy mi történt az elmúlt években az Orbán-kormány alatt” – tette hozzá az EP-képviselő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!