2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

„Orbán politikája olyan, mint egy hajókatasztrófa”

2016. december 5., hétfő 16:38, frissítve: hétfő 17:43

A Titanic katasztrófájához hasonlította a kormány politikáját a szocialisták frakcióvezetője a parlamentben. Az LMP társelnöke napirend előtti felszólalásában adócsökkentésre szólította fel a kabinetet. A Jobbik Rogán Antal korrupciós ügyeit kérte számon. A kormányzati megszólalók a béremelést üdvözölték.

A minimálbér emelése helyett adócsökkentéseket várna kormánytól az LMP társelnöke. Szél Bernadett napirend előtt szólalt fel emellett.

„Semmiképpen sem nevezhetjük korszakhatárnak ezt a béremelést, nem mondhatjuk ugyanis azt, hogy lezárul az alacsony béreknek az időszaka. Hogyha most meg is emelik a minimálbért, attól még jövőre is olyan országban fogunk élni, ahol a dolgozóknak a jelentős része dolgozói szegénységben él. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag ledolgoznak a magyar emberek nyolc órát, és nem bírnak belőle megélni. Még ha meg is emelik a minimálbért, akkor is a létminimum alatt lesz jövőre a szintje, ráadásul a 2015-ös létminimum alatt. Úgy gondolom, hogy ezt nem kellene annyira ünnepelnie a magyar kormánynak” – mondta Szél Bernadett.

A kabinet nevében válaszoló Cseresnyés Péter kiállt a minimálbér-emelés mellett. „Várhatóan a következő időszakban olyan hatással lesz a bérekre, hogy más kategóriákban is emelkedni fognak, úgy ahogyan eddig mindig megtették, amikor a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedett. A következő időszakban a bérek folyamatos emelkedését várjuk, ezt az előrejelzést mutatják is azok a szakértők, akik ezt vizsgálják” – mondta a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár.

Az MSZP frakcióvezetője is a biztos megélhetés mellett szólalt fel. Tóth Bertalan a miniszterelnök politikáját hajókatasztrófához hasonlította. „A jéghegy elkerüléséhez irányváltásra van szükség. Az első lépés a fizetésemelés: mi azt mondjuk, hogy legyen nettó százezer forint a minimálbér. Nem a multik nyereségadóját kell csökkenteni, hanem a magyar munkavállalók, a magyar kis- és középvállalkozások terheit kell mérsékelni. Erre a mai napon megtesszük a javaslatainkat, kérem, hogy álljanak át a multik oldaláról, és támogassák a javaslatunkat” – mondta Tóth Bertalan.

Dömötör Csaba ezúttal is a szocialisták korábbi kormányzására mutogatott vissza. Az államtitkár szerint a kormány adócsökkentési politikája még mindig több, mint amit az MSZP tett kormányzása alatt. „Nem azt állítjuk, tisztelt frakcióvezető úr, hogy ezek a lépések elegendőek, de azt igen, hogy ezek jó irányba tett lépések. Ezzel szemben önök a legtöbb esetben még csak a jó irányt sem találták el, adócsökkentés helyett magasan tartották az adókat – jól emlékszünk arra, hogy volt az szja-kulcs 38 százalék is –, a bérek inflálódtak, a munkanélküliség az önök kormányzása alatt duplázódott, az ország eladósodott, a családok pedig nem számíthattak másra, csak megszorításokra, és ha ezek megvoltak, akkor újabb megszorításokra. Ez volt a Titanic előtti jéghegy, nem pedig a mostani béremelések” – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

A jobbikos Szilágyi György Rogán Antal korrupciós ügyeit kérte számon a kormányzaton. „Legutóbbi miniszteri meghallgatásán maga jelentette ki, hogy addig örül, amíg őt ütik, addig sem a miniszterelnököt. Ebből is látszik, hogy nem más, mint a miniszterelnök állhat a háttérben, ő találta ki, hogy kell egy korrupcióügyi miniszter, míg a háttérben a szajrén osztoznak” – fogalmazott a Jobbik országgyűlési képviselője.

Rogán Antalt helyettese védte meg, Dömötör Csabának a mostani támadásról a Portik–Laborc-ügy jutott eszébe. „A baloldal már 2008-ban arra szövetkezett egy maffiavezérrel, hogy lejárató anyagokat gyűjtsön vagy gyártson fideszes politikusokról, és azon a listán Rogán Antal is szerepelt. Az új fejlemény, hogy önök is csatlakoznak ehhez a baloldali törekvéshez” – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

A Fidesz frakcióvezetője arról beszélt napirend előtt, hogy tavasszal foglalkozni kell a polgármesterek béremelésével, a korábbi ötpárti megállapodás ugyanis nem kezelte teljeskörűen a helyzetet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!