2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Orbán nem tudja értelmezni a jobbikos képviselő szavait

Hír TV

2017. december 11., hétfő 15:52, frissítve: hétfő 15:53

A magyar vállalkozások helyzetéről kérdezte a parlament azonnali kérdések órájában a miniszterelnököt a Jobbik frakcióvezetője. Volner János szerint ugyanis a magyar cégek adózás terén versenyhátrányba kerülnek külföldi versenytársaikhoz képest.

„Sajnálom, hogy most hallott erről először, de valóban ez a helyzet. Osztalékágon egy magyar vállalkozást megadóztatnak, a külföldiek pedig az iparűzési adó és a társasági adó megfizetése után kivihetik a nyereségüket Magyarországról. Ezen a helyzeten kell meggyőződésem szerint változtatni, a másik a felülről bebetonozott adórendszer kérdése, miniszterelnök úr. Ahol látunk önöktől jelentős adócsökkentést, az nem egyéb, mint a hitelintézeti szektor, akiket önök ugyan megadóztattak, de az elmúlt időszakban kevesebb mint a felére csökkentették a 30 milliárd forintnál nagyobb mérlegfőösszegű bankok adóterhelését, náluk következett be a kevesebb mint felére való adócsökkentés, nem a dolgozó magyar embereknél” – emelte ki a Jobbik frakcióvezetője. 

Orbán Viktor válaszában azt mondta: nem tudja értelmezni a jobbikos képviselő szavait, Magyarországon egységes adózási szabályok működnek, ami a külföldi és a magyar vállalkozásokra egyaránt érvényes.

„Az értelmes vita előfeltétele a tények tisztelete, hát Magyarországon az szja-t jelentős mértékben csökkentettük, van itt, aki ezt vitatja? Mert akkor hogy fogunk egymással beszélgetni? Hát az szja csökkent, 35 százalék volt, ma 15 százalék szja van. Az alapvető élelmiszerek áfáját levittük 5 százalékra, vitatja ezt valaki? Ez adócsökkentés, ugye, akkor miről beszél ön? Vagy a vállalkozási nyereségadót, az most éppen egy számjegyű, 10 százalék alatt van, az nem csökkentés? Tehát én azt akarom mondani, hogy félreértés lehet, Magyarországon folyamatosan adókat csökkentünk” – fogalmazott a miniszterelnök.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!