2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Orbán nem tartotta ígéretét: sokan kerültek az út szélére

2017. január 29., vasárnap 10:11, frissítve: vasárnap 12:27

A miniszterelnöki ígéret ellenére sok devizaadóson még mindig nem segítettek az állami intézkedések. A Látótér stábja beszélt olyan hitelessel, aki 15 milliós svájcifrank-hiteléből már 18 milliót visszafizetett, de még mindig 28 milliót követel tőle a bank. A szakértők szerint a pénzintézetek nevetséges rendezési ajánlatokat tesznek az adósoknak, akik a legrosszabb esetben utcára is kerülhetnek.

„A devizahitelek forintosításával egyszerre mentettük meg a devizahiteleseket és a bankrendszert” – mondta még 2015 márciusában Orbán Viktor.

Horváth Krisztina és férje 2008-ban vett fel 15 milliós svájcifrank-hitelt, hogy saját házuk legyen. A házaspár törlesztőrészlete a válság kirobbanásakor az eredeti háromszorosára nőtt. 18 millió forintot így is visszafizettek az évek alatt, de a bank még 28 millió forintot követel rajtuk. Krisztinánál 2015-ben diagnosztizáltak rákot, épp amikor a pénzintézettel egyezkedtek.

A család szerződését végül tavaly októberben felmondták és átadták egy követeléskezelőnek. A ház nem ér annyit, hogy a fennmaradó összegből rendezzék az adósságukat.

„Ha kilakoltatnak az ingatlanból és elveszítjük az otthonunkat, akkor utána még lehetőségük van arra, hogy az életünk hátralévő részében is a jövedelmünkből tiltsanak bizonyos mennyiséget, bizonyos összegeket úgy, hogy egyébként már elvették az ingatlant” – mondta Horváth Krisztina.

A Látótérnek nyilatkozó hitelszakértő szerint hiába utasította a jegybank arra a pénzintézeteket, hogy megegyezzenek az adósokkal. 66 ezer levelet küldtek ki az ügyfeleknek, akik közül sokan nem is reagáltak az egyenlevelekre. „Ezek közül az ajánlatok közül egyetlenegyet sem sikerült találnom, amit komolyan lehetne venni, illetőleg az ügyfél komolyan elgondolkodott azon, hogy az az ajánlat, amit ő kapott, az érdemes-e arra, hogy beszélgessen róla, illetőleg nem konkrétumokat tartalmazott” – mondta Galcsik Éva.

A jegybank szerint nem a rendszer rossz, csupán arról van szó, hogy a válság 9 évvel ezelőtti kirobbanása óta még csak a rendezési folyamat elején járnak. „Szó sincs arról, hogy kevés adóssal sikerült volna megegyezni vagy netán kiábrándítóak lennének az adatok, egyszerűen arról van szó, hogy még mindig a folyamat elején járunk” – nyilatkozta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője, azt azonban elismerte, hogy vannak olyanok, akiket nem lehet piaci eszközökkel megmenteni.

Az Istrum Justitia nevű követeléskezelő 20 milliárdot fizetett az egyik bank bedőlt hiteleiért. „Lehet adni egyfajta moratóriumot, egyfajta haladékot, hogy tudjuk azt, hogy 6 hónap múlva munkába tud állni. Abban is partnerek tudunk lenni, hogy amennyiben egy kisebb lakásba át tud költözni, akkor ennek az egész levezénylésében tudunk segíteni, és értelemszerűen annyival már csökkenni tud a követelés” – mondta Felfalusi Péter, a cég vezérigazgatója.

Azt nem árulták el, hogy mekkora összegről van szó, de hangsúlyozták, hogy csak a legvégső esetben árverezik el a házakat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!