2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Orbán nem mondott igazat kerítésügyben

2017. július 24., hétfő 17:21, frissítve: kedd 07:29

Mindössze egyetlen mikropárt akarja lebontani a kerítést a déli határon. Miután Orbán Viktor Tusnádfürdőn a 2018-as választás legnagyobb tétjének a kerítés megmaradását nevezte, a Hír TV végigkérdezte az ellenzéket, hogy mit kezdenének a határzárral. A kerítés lebontását jelenleg mindössze a Párbeszéd tartja elképzelhetőnek. Náluk jelenleg a legtöbb közvélemény-kutató egyszázalékos támogatottságot sem mér. A többi párt viszont cáfolta, hogy hozzányúlnának a kerítéshez.

A déli határon felhúzott kerítés az egyik tétje a 2018-as országgyűlési választásoknak – mondta Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn. „A magyarországi ellenzék ezzel szemben nyíltan hirdeti, hogy ők le fogják bontani a kerítést és a bevándorlókat be fogják engedni az országba” – jelentette ki a kormányfő.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje májusban a Reutersnek azt mondta: a kerítést akkor bontaná le, ha az Európai Unió határvédelmi ellenőrzése és a közel-keleti helyzet megnyugodna. Botka László később hozzátette: amíg a magyarok félnek, a kerítésnek állnia kell.

A Jobbik sem bontaná le a kerítést, sőt még szigorítana a határ védelmén. „Nem pusztán megmarad a kerítés, hanem felállítjuk a magyar határőrséget, és törvényi szinten is megszüntetjük a letelepedési kötvény intézményét” – jelentette ki Jakab Péter szóvivő.

Az LMP is megtartaná a kerítést, bár Schmuck Erzsébet szerint nem ez jelenti a menekültválság megoldását. A frakcióvezető-helyettes úgy látta, „a közös európai védelem és még az európai uniós védelmen kívül bírálják el a migránsoknak a helyzetét, ott dőljön el, hogy valaki valóban rászorul arra, hogy beengedjük az Európai Unióba”.

A DK és a Párbeszéd is úgy látja: a kerítés ügye másodlagos kérdés, a menekülteket sem ez állította meg, hanem az unió és Törökország megállapodása. Ám míg Gyurcsány Ferenc pártja szerint figyelembe kell venni, hogy a kerítés sokaknak a biztonság illúzióját jelenti, a Párbeszéd szerint akár fel is lehet számolni. „Nincs szükség a kerítésre, nem azért, mert szeretnénk a menekülteket beengedni Magyarországra kontrollálatlanul, hanem mert nem a kerítés oldja meg ezt a problémát” – jelentette ki Jávor Benedek EP-képviselő.

A Liberálisok és az Együtt, bár nem építette volna meg, már nem számolná fel a kerítést. A Momentum szerint is szükség van a kerítésre, a párt még kamerákat is szereltetne rá.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!