2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Orbán nem jön haza szavazni, inkább trükközik a Fidesz

,

2017. június 22., csütörtök 15:24, frissítve: péntek 07:44

Plakátonként akár 150 ezer forintos bírság, kötelező listaár a pártok óriásplakátjaira, kedvezmény a kormányzati hirdetésekre – többek között ilyen előírásokat tartalmaz a plakáttörvény módosításának legújabb, a Hír TV birtokába jutott tervezete. Az elbukott múlt heti voksolás után a kormány mostanra lemondott a kétharmadról – inkább egy trükkel, egy feles többséget igénylő jogszabályba bújtatva vinné át akaratát.

Egy hete összezárt az ellenzék, így nem mentek át a lex csicska néven ismert plakáttörvény kétharmados passzusai, amelyek lényegében a pártok politikai véleménynyilvánítását korlátoznák. Bár a szocialisták azóta saját javaslattal is előálltak, a rendkívüli parlamenti ülés előestéjére az ellenzék ismét egy véleményre jutott.

„A Fidesszel, csak a Fidesszel mindenfajta együttműködés lehetetlen” – mondta Szakács László szocialista képviselő.

„Egy ennyire arrogáns, gusztustalan és kommunista típusú törvényjavaslatot, amely – tudom, nagyon elcsépelt ezt mondani, de – alapjogokat sért, a véleménynyilvánítás szólásszabadságát sérti, én magam sem gondoltam volna, hogy jobbikos képviselőként kiálljak, de hát kell, mert ez a kormányzat olyan elképesztő kommunista diktatúrát épített ki, ami a párját ritkítja... hazaárulással felérő lenne engedni tobzódni ezt a helyzetet, ez a plakáttörvény ennek egyik tünete” – részletezte Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője.

„Szerintem a miniszterelnöknek emelni kéne a gyógyszeradagját, nem pedig ilyen törvényekkel próbálkozni” – ezt pedig már Hadházy Ákos, az LMP társelnöke mondta.

Vagyis úgy tűnik, kétharmadra pénteken sem számíthat a Fidesz–KDNP. Nem rendelik haza szavazni a miniszterelnököt sem.

„Van egy frakcióvezetője a Fidesznek, ezt nem a kormány terjesztette elő. Ha a kormány terjesztette volna elő, akkor azt gondolom, hogy otthon kellene lennem, de ez nem egy kormányindítvány, ez a pártokra tartozó ügy, a frakciókon keresztül terjesztik elő. Nekem van ebben álláspontom. Én azt gondolom, hogy az ilyen pártfinanszírozási korrupciós botrányokat, mint amilyenektől most szenvedünk, azokat fel kell számolni, és akkor tudjuk felszámolni, hogyha egyértelmű törvények vannak. Ha most otthon lennék, akkor a képviselői indítványra eszerint is szavaznék. Van frakcióvezetőm, ő alá tartozom, neki tartozom engedelmességgel, tehát ha Kósa Lajos szól, akkor haza fogok menni természetesen, de amikor eljöttem, akkor azt mondta, hogy ez nem várható” – mondta a kormányfő.

A kancelláriaminiszter a kormányinfón el is ismerte, hogy a kerülő utat választják: kétharmados passzusok helyett feles törvények módosításával érik el a céljukat.

„Nem hiszem azt, hogy a jelen politikai körülmények között egy átlátható pártfinanszírozási javaslathoz a kétharmados többség megteremthető. Most nyilvánvaló, hogy a Fidesznek abban áll a felelőssége, hogy feles törvényekkel is megpróbálja az átláthatóságot biztosítani és garantálni, hiszen a köztársasági elnök azért küldte vissza a korábbi plakáttörvényt, mert úgy gondolta, hogy a kétharmados részek nélkül az egész ellentmondásos, értelmetlen és zagyvaság. Ezért most ebben megpróbálunk feles törvényekkel rendet vágni” – fogalmazott Lázár János.

Közben már el is készült a törvényalkotási bizottság kormánypárti képviselőinek javaslata, ami az ellenzéki hirdetések végső ellehetetlenítését szolgálja. A Hír TV birtokába jutott tervezet szerint csak a településkép védelméről szóló törvényt módosítanák. Ha a javaslat átmegy a parlamenten, akkor egy párt a jövőben csak az előző év listaárain hirdethet. Ha szabálytalanul helyeznek ki plakátokat, akkor darabonként akár 150 ezer forint bírságot is kaphatnak, ráadásul a szankció nemcsak az adott pártot, hanem a médiahirdetési felület értékesítőjét is sújtaná.

Kedvezményhez csak a közbeszerzésre kötelezettek köre, vagyis a kormányzati szervek juthatnak majd és a jelenlegi tervezet alapján a kormányközeli Civil Összefogás Fórumhoz hasonló szervezetekre nem vonatkozik majd az új szabályozás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!