2024. 10. 08. Kedd Koppány napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Orbán: Mi nem élősködni megyünk

2016. január 7., csütörtök 17:00, frissítve: péntek 15:50

A magyar munkavállalók nem migránsok Nagy-Britanniában, hanem a szabad mozgás jogával élő dolgos emberek – jelentette ki Orbán Viktor a brit miniszterelnök jelenlétében Budapesten. A két kormányfő abban egyetértett, hogy a szociális ellátásokkal való visszaéléseket meg kell szüntetni az Európai Unió összes tagállamában.

Szijjártó Péter külügyminiszter fogadta a Liszt Ferenc repülőtéren a brit miniszterelnököt. David Cameron Németországból érkezett a budapesti villámlátogatásra. Ferihegyről a parlamentbe vezetett az útja, ahol Orbán Viktorral tárgyalt.

„Nem mindennapos vendéget köszönthetünk” – célzott Orbán Viktor arra, hogy 11 éve járt utoljára brit miniszterelnök Magyarországon. A magyar kormányfő a közös sajtótájékoztatón arról beszélt: fontos, hogy egyetlen Angliában dolgozó magyart se érjen hátrányos megkülönböztetés. A miniszterelnök arra a brit javaslatra utalt, amely szerint négy évig nem járna jóléti juttatás azoknak az uniós állampolgároknak, akik a szigetországban vállalnak munkát.

Történelmi lehetőséget szalasztott el Orbán?

Az MSZP és az LMP bátrabb fellépést várt Orbán Viktortól. A baloldali ellenzéki pártok szerint a magyar kormányfő nem állt ki a Nagy-Britanniában dolgozó magyarokért.

A Jobbik szerint történelmi lehetőséget szalasztott el Orbán Viktor. Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt külügyi szakpolitikusa azt mondta: a találkozó lehetőséget adott volna arra, hogy Magyarország brit támogatással alakítsa az unió migrációs politikáját.


„Mi szeretnénk világossá tenni, hogy mi nem migránsok vagyunk az Egyesült Királyságban, hanem az unióhoz tartozó állam polgárai, akik szabadon vállalhatnak munkát mindenhol az Európai Unión belül, és mi csak ezzel a jogunkkal élünk. Mi nem élősködni megyünk Nagy-Britanniába, mi nem elvenni akarunk az ott élőktől, mi nem az ő rovásukra akarunk boldogulni, mi oda akarunk menni a mi jogainkkal, és mi dolgozni akarunk. És én úgy látom, hogy a magyarok jól is dolgoznak. És fontos, hogy ezek a jól dolgozó emberek, akik hozzájárulnak a brit gazdasághoz, ezek tiszteletet kapjanak és ne szenvedjenek el diszkriminációt” – fejtette ki Orbán Viktor.

David Cameron azt mondta: megoldásokat szeretne, nem pedig kompromisszumot. „Nagy-Britanniának más a jóléti rendszere, mint más országoknak, nálunk azonnal hozzá tudnak jutni a támogatásokhoz a munkavállalók. Ahhoz, hogy erre négy évet kelljen várni, ez ott van az asztalon” – fogalmazott a brit miniszterelnök.

A két miniszterelnök egyetértett abban, hogy a szociális ellátásokkal való visszaéléseket meg kell szüntetni az Európai Unió összes tagállamában.

Orbán Viktor és David Cameron teljes sajtótájékoztatója:

Az ellenzék reakciója:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!