2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Orbán megszavazta, Putyin előtt már kártékonynak nevezte az orosz szankciókat

Hír TV

2018. július 17., kedd 08:36, frissítve: kedd 12:02

Kártékonynak nevezte az Oroszország elleni szankciókat a magyar miniszterelnök vasárnap Moszkvában, Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalása során. Orbán Viktor az általa is rendre megszavazott szankciókról tett kijelentése kimaradt a hivatalos magyar sajtóközleményből, az orosz hírügynökség leiratában viszont már szerepelt.

Hosszú hét van a magyar miniszterelnök mögött. A brüsszeli NATO-csúcs után a világbajnokságra érkezett, a döntő előtt pedig találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.

A kétoldalú rövid tárgyalásról a miniszterelnök sajtóosztálya egy rövid kommünikét adott ki, amely szerint a futball-világbajnokság megrendezéséről, energetikai beruházásokról és a gazdasági együttműködésről tárgyalt egymással Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin. A találkozó elején látszólag oldott volt a hangulat, az orosz elnök még Orbán Viktor futballteljesítményét is megdicsérte.

„Örülök, hogy eljött a vb-re, ahogy megígérte, bár ez nem meglepő, hiszen tudjuk mennyire szereti a futballt és milyen jó focista hírében áll” – mondta Putyin.

A focin és a gazdasági együttműködésen kívül azonban az uniós–magyar viszonyra nézve jóval érzékenyebb téma is felmerült, ami a Miniszterelnöki Sajtóiroda közleményéből már kimaradt. Orbán Viktor arról beszélt, hogy az uniós szankciók gátolják a két ország közti kereskedelmi lehetőségeket.

„Az együttműködés növekedése arra mutat rá, hogy ha ezek a kártékony szankciók nem lennének, akkor micsoda fejlődési lehetőségek lennének előttünk” – mondta a kormányfő.

A kártékonynak nevezett szankciókat, melyeket az Ukrajnához tartozó Krím félsziget orosz megszállása után vezetett be az Egyesült Államok az Európai Unió, Kanada és más országok, a magyar miniszterelnök is sorra megszavazta eddig, legutóbb alig két héttel ezelőtt. Az orosz állami hírügynökség leiratából az is kiderül, hogy Paks2 is szóba került a tárgyaláson.

Ebből úgy tudni a felek megállapodtak, hogy a tervezettnél kicsit korábban, 2019. október 27-e előtt elindítják a paksi főépületek kivitelezési munkálatait.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!