2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Orbán már tudja, hogy nem indul újra a Népszabadság?

2016. október 22., szombat 17:59, frissítve: vasárnap 11:25

Egy nappal a forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója előtt előadóművészek tartottak szolidáris tüntetést a felfüggesztett Népszabadság mellett. A konzervatív német napilap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung pedig a kormány és csatlósai által ellenőrzött magyar médiaszerkezetről írt.

„Egy magántulajdonban lévő lappal akkor foglalkozik a kormány, ha az hozzá fordul. Ha nem fordul, nem foglalkozik. És ez szerintem helyes is. Fordítva lenne a baj, ha akkor is foglalkozna vele, ha nem fordulna hozzá. Az probléma lenne” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor először szólalt meg azzal kapcsolatban, hogy két héttel ezelőtt furcsa körülmények közt felfüggesztették a Népszabadságot. A miniszterelnök brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta: addig nincs dolga a sajtóval, amíg  nem keresik meg a kormányt. A miniszterelnököt arról is kérdezték, hogy szolidáris-e a Népszabadság bizonytalan helyzetbe került újságíróival. „Nagyon remélem, hogy a többi baloldali lapnál kapnak állást” – érkezett Orbán Viktor válasza.

A Népszabadság szakszervezeti titkára nyílt levélben reagált Orbán Viktor szavaira, amelyet egyenesen a miniszterelnöknek címzett. Ebben azt írja, hogy a miniszterelnök már tudja, amit a munkáltató még nem árult el a dolgozóknak; hogy a Népszabadságot a kiadói ígéretekkel szemben sosem fogják újraindítani. „Minden levél, amit kapunk, arról szól, hogy ők dolgoznak a Népszabadság újjászervezésén és minden munkavállalóra igényt tartanak, ehhez képest viszont a miniszterelnök úr azt ajánlotta nekünk, hogy keressünk munkát egy másik baloldali napilapnál vagy más baloldali orgánumoknál. Ez a két állítás egyszerre nem lehet igaz, tehát ha a Népszabadság újraindul, akkor nekünk semmi okunk, hogy valahol máshol keressünk munkát, ha viszont máshol kell munkát keresnünk, akkor nyilvánvaló, hogy a Népszabadság nem fog újraindulni” – mondta Hargitai Miklós.

„A második felvonás is eljön nemsokára, amikor »Pénztáros« Lőrinc átveszi a boltot” – ezt már azon a tüntetésen mondta a bezárt napilap szakszervezeti titkára, amelyet a budapesti Vörösmarty téren művészek szerveztek, szolidaritást mutatva a  Népszabadság mellett. „Azt mondják, hogy a Népszabadság bezárása egy egyszerű gazdasági döntés. Ismerünk ilyen gazdasági döntéseket, ez olyan, mint amikor valaki odamegy a rendőrhöz, és ad neki ötezer forintot, hogy ne vegye észre a gyorshajtást. Itt most valaki nagyon sok pénzt adott azért, hogy a Népszabadság csukja be a szemét és a fülét lehetőleg örökre” – tette hozzá Hargitai Miklós.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung sem ment el szó nélkül a Népszabadságnál történtek mellett. A konzervatív napilag szombati számában azt írta: Orbán Viktor minden ellenállást lever a médiában, ehhez pedig megvannak a maga módszerei.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!