2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Orbán már maffiahálózatot emleget

,

2017. június 27., kedd 17:14, frissítve: kedd 21:49

Már embercsempészekkel összejátszó maffiahálózatot emleget a miniszterelnök a civil szervezetekről szóló törvénnyel összefüggésben. Orbán Viktor a nemzeti konzultációs országjáró körút záróeseményén beszélt erről. A civiltörvény elleni bojkott közben bővül, az érintettek úgy látják, a kormányzati konteókra egyre nehezebb racionális érvekkel válaszolni.

„A magyar emberek átlátnak a szitán: világos számukra, hogy a külföldről pénzelt szervezetek jelentős része titokban az illegális bevándorlást szervezi, támogatja és finanszírozza” – így értékelte Orbán Viktor a május végén záruló nemzeti konzultáció civil szervezetekre vonatkozó kérdésére érkezett válaszokat.

A kérdés maga egy kormányzati véleménnyel kezdődött, amely így szólt: „egyre több külföldről támogatott szervezet működik Magyarországon azzal a céllal, hogy hazánk belügyeibe átláthatatlan módon beavatkozzon. Ezek működése veszélyeztetheti függetlenségünket”. Még a válaszban is véleményt fogalmaztak meg: a külföldi támogatásban is részesülő civil szervezetek működését kockázatosnak nevezi a kérdőív.

Az egyik ilyen civil jogvédő szervezet, a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány által is támogatott Magyar Helsinki Bizottság volt az, amely ellátta két migráns jogi képviseletét az Emberi Jogok Európai Bíróságán, és pert is nyert Magyarország ellen. A kormányfő szerint ők valójában Soros György maffiahálózatának részei.

„Az embercsempészek és az illegális bevándorlást segítő, úgynevezett NGO-k közös maffiahálózatot alkotnak. Érthető, ha a magyarok tudni akarják, ellenőrzés alatt akarják tartani, hogy ki támogatja a külföldről pénzelt szervezeteket, mit akarnak és mit csinálnak itt nálunk” – fogalmazott a miniszterelnök.

„Egyre nehezebb racionális módon reagálni a konteókra, amelyeket a miniszterelnök úr is előszeretettel jegyez” –  a Hír TV Newsroom című műsorában reagált így Orbán Viktor szavaira az emberi jogok védelmével foglalkozó, külföldről szintén támogatott Amnesty International jogásza. A szervezet kedden jelentette be, hogy a TASZ-hoz és a Helsinki Bizottsághoz hasonlóan polgári engedetlenségbe kezd.

„Egyszerűen azért, mert azt gondoljuk, hogy a törvény jogsértő, megbélyegző és káros. Nem vagyunk hajlandók magunkra venni  a bélyeget, és nem fogunk regisztrálni mint külföldről támogatott szervezet” – indokolta döntésüket az Amnesty emberi jogi szakértője.

A civiltörvényt bojkottáló szervezetek a regisztrációs kötelezettségnek nem tesznek eleget. A gazdálkodásukra vonatkozó adatokat viszont, ahogy eddig is, ezután is közzéteszik.

A kormány egyébként csak áprilisban 4,2 milliárd forintot költött a nemzeti konzultáció propagandájára, vagyis egy válaszra 2500 forintnyi reklám jutott közpénzből. Mindezt az Átlátszó.hu számolta ki, amely közérdekűadat-igényléssel kikérte a kampány költségeit. A statisztikáért a Rogán Antal vezette propagandaminisztérium 25 ezer forintot kért költségtérítésként az oknyomozó újságíróktól.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!