2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Orbán: Kohl az egyesült Európa nagy építőmestere

,

2017. június 22., csütörtök 13:33, frissítve: csütörtök 13:33

Az egyesült Európa nagy építőmesterének nevezte Helmut Kohlt az özvegyének küldött levélben Orbán Viktor.

A kormányfő szerint a német egységet újra megteremtő kancellár Közép-Európa szabadságát is garantálta tettével. Azt írja: Helmut Kohl bölcsességére nagy szükség lenne most Európának. A német politikus múlt héten, nyolcvanhét évesen hunyt el otthonában.

A Bundestag elnökének napirend előtti felszólalásával emlékezett meg ma a német kormány a volt német kancelláról. A beszédnek különösen azért volt nagy jelentősége, mivel – a család kérésére tekintettel – nem lesz külön állami megemlékezés, illetve állami temetése az elhunyt politikusnak – számolt be a Hír TV berlini tudósítója.

Norbert Lammert, a Bundestag elnöke egy nagyon diplomatikus beszédet tartott, amelyben többször is kitért Kohl sikereire, eredményeire az európai és német egység elérésében. Arra is kitért felszólalásában, hogy egy olyan kaliberű politikusnál, mint Helmut Kohl, egyszerűen nem lehet kérdés az, hogy a temetése, és a megemlékezés róla nemcsak egy családi ügy, hanem igenis politikai és nemzeti ügy.

Megjegyzését valószínűleg arra tekintettel tette, hogy Spiegel-információk szerint Maike Kohl-Richter, a volt kancellár özvegye korábban kifejezte azt a kívánságát, hogy nem szeretné, ha jövő szombaton, július 1-jén, amikor Kohl temetése lesz, Angela Merkel is beszédet tartson. Inkább olyan európai vezetők beszédeit szerette volna hallani, mint például Orbán Viktor – tudósított Diseri Dóra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!