2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Napindító 04:00

Orbán jóindulatán múlik, hogy mi fejlődhet Magyarországon

2017. augusztus 17., csütörtök 19:37, frissítve: csütörtök 21:49

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás lett Orbán Viktor svábhegyi gyülekezetének építkezése – tudta meg a Magyar Nemzet. A közösség a templom mellett alakítana ki egy központot, az erre kinézett területeket az állam venné meg a református egyháznak. A Jobbik szerint ez azt mutatja, hogy Magyarországon csak a kormányfő jóindulatán múlik az, hogy valami fejlődik-e vagy sem.

A svábhegyi református templom idén tíz éves, 2007-ben szentelték fel. A telek, amelyen áll, a XII. kerületi önkormányzat tulajdona. Az egyházközség terjeszkedne, amihez szüksége lenne két szomszédos telekre. Az egyik szintén az önkormányzaté, a másik a főváros egyik cégéé, a Közterület-fenntartó Zrt.-é. A telkeket az állam venné meg, majd az egyház kezelésébe adná. A fővárosnál a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. már jelentkezett, és megkezdte a Fővárosi Önkormányzat vagyonkezelő cége által készített értékbecslés felülvizsgálatát. Budapest 330 millió forintra taksálta a telek értékét. A XII. kerületi önkormányzat telke valamivel nagyobb, a kerület mégis jóval alacsonyabb értéken, 240 millió forinton tartja nyilván. Az eltérésre nincs észszerű magyarázat a Hegyvidéki Önkormányzat egyik ellenzéki képviselője szerint.

„Szomszédos telekről van szó, ugyanolyan fekvéssel, ugyanolyan beépíthetőséggel, de 40 százalékkal drágább értékbecslést hoztak ki” – mondta az MSZP-s Tüttő Kata.

A gyülekezeti beruházást a kormány nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánította. „A nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás, az nyilvánvalóan egy vicc, és remélem, hogy az egyházam sem fogja felvállalni ezt a viccet. Azért kell ezt kiemelten fontossá tenni, mert az imádságtól lesz a gazdaságunk erős, az imádság nagyon fontos, de itt nem ezért emelik ki, hogy ne lehessen gazdaságilag átláthatóvá tenni, hogy ne lehessen megmutatni, hogy kik költenek, mire, és mennyi pénzt” – mondta Hadházy Ákos LMP-társelnök, aki egyébként maga is református. Ahogy Orbán Viktor is, a miniszterelnök a svábhegyi gyülekezet tagja.

„Itt megint azzal találkozunk, Orbán Viktorhoz köthető ez a gyülekezet, tehát a fényes tekintetű vezető jóakaratán múlik, hogy valami fejlődik van nem. A részleteket meg kell nézni, hogy amikor ez az ügylet lebonyolítódik, hogy vajon Orbán VIktor rokonai, ismerősei részt vesznek-e ebben, vagy Balog Zoltánnak megjelennek valamilyen strómanjai az ügy környékén. Mondom, magával az elvvel egyet lehet érteni” – jelentette ki a jobbikot Zagyva György.

Az alaptörvény szerint az állam és az egyházak különváltan működnek. De az alkotmány azt is kimondja, hogy közösségi célok elérése érdekében együttműködhet az állam a vallási közösségekkel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!