2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Orbán: Itt is védvonalat kellene létrehozni

2016. február 8., hétfő 19:05, frissítve: hétfő 19:09

Magyarország kiáll az új lengyel kormány intézkedéseiért, ha Lengyelországgal szemben kettős mércét alkalmaznak, akkor számíthat Magyarország szolidaritására – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök a lengyel kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján. A két kormányfő megegyezett abban, hogy a két ország keleti iparvidékeit autópályával kötik össze.

A lengyel–magyar történelmi szövetség közös célja a visegrádi négyek együttműködésének megerősítése – közölte Orbán Viktor, miután Budapesten tárgyalt Beata Szydlo lengyel miniszterelnökkel. A magyar kormányfő azt mondta: szorosabbra fűzik a két ország gazdasági kapcsolatait. Fejlesztik a légi közlekedést, a vasúthálózatot, a keleti iparvidékeket pedig gyorsforgalmi utakkal kötik majd össze. „Magyarország keleti iparvidéke ugye Miskolctól Kassa irányába képzelhető el, össze lett kötve autópálya-rendszerrel Lengyelország keleti részével” – mondta a miniszterelnök.

A megbeszélésen téma volt a migráció is, Orbán Viktor szerint a bolgár–görög és a macedón–görög határon védelmi vonalra lenne szükség. „Szeretném, ha az Európai Unió nyugati tagállamai is megértenék, hogy nemcsak a délről érkező migránsokkal kell foglalkozni, hanem a keleti irányból érkező, egyre nagyobb számú közösséggel is foglalkoznunk kell, az is terhet jelent, az is feladat, az is felelősség, és amikor a szolidaritásról van szó, akkor az összeurópai képbe az Ukrajnából érkezettek érdekében mozgósított erőfeszítéseket is kérjük értékelni, azt is kérjük elkönyvelni és megbecsülni az ő érdekükben tett erőfeszítéseinket” – fogalmazott Orbán Viktor.

A visegrádi, tehát a lengyel, a cseh, a szlovák és a magyar álláspont jelentőségét hangsúlyozta a migrációval kapcsolatban a lengyel miniszterelnök. „Az én kormányom egyértelmű álláspontot képvisel. Meg kellene erősíteni Schengen déli határait, és azt gondolom, hogy a migrációs kérdést alapvetően az Európai Unió határain kívül kell megoldani” – nyilatkozta Beata Szydlo.

A visegrádi négyek a jövő heti uniós csúcs előtt külön egyeztetnek Prágában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!