2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Orbán: Politikai értelemben nincs jelentősége

,

2016. szeptember 30., péntek 19:03, frissítve: péntek 19:49

Retorikai fordulat a célegyenesben: míg a vezető kormánypárti politikusok, polgármesterek és véleményformálók is minden eszközt felhasználva kampányolnak a nem szavazatok mellett, addig a miniszterelnök interjúiban már csökkenti a referendum jelentőségét. Orbán Viktor egy rádióinterjúban előbb érzelmi kérdésnek nevezte a népszavazást, majd a kormány filmügyi biztosának televíziójában már azt mondta: a Magyarország megvédéséért folytatott küzdelemhez a nem szavazatok többsége is elegendő.

Két nappal a népszavazás előtt sajtótájékoztatót hirdetett a Terrorelhárítási Központ a Budapesten szervezkedő párizsi merénylőkkel kapcsolatban. „Azt gondolom továbbra is, hogy jelenleg egy szakmai sajtótájékoztatón vagyunk jelen” – ezt többször is fontosnak tartotta leszögezni Bodnár Zsolt főigazgató-helyettes, miután több újságíró is megkérdezte, hogy miért kellett olyan dolgokról tájékoztatást adni, amiket már eddig is tudni lehetett.

„Egy terrorista éppen ott követi el a terrorcselekményeket, ahol van” – pár óra múlva a Fidesz már reagált is. Halász János az eddigi kommunikációnál is tovább ment: immár nemcsak migránsok, hanem kiképzett terroristák Magyarországra telepítéséről beszélt.

„Ha nem sikerül megakadályoznunk a brüsszeli kvótacsomagot, akkor nemcsak hogy megindul a migránsok betelepítése, hanem velük együtt ki tudja, hány migránsnak álcázott kiképzett terroristát is szétosztanának” – így Halász János frakciószóvivő.

Hangnemet váltott a miniszterelnök is: csütörtökön előbb a Magyar Katolikus Rádiónak mondta azt, hogy inkább csak érzelmi jelentősége van az érvényességnek. A TV2-nek nyilatkozva pedig már nem is beszélt az érvényességről, brüsszeli harcának folytatásához elegendőnek nevezte a nem szavazatok többségét.

„Mit jelent az, ha valaki nem jön el szavazni? Egy demokráciában ez azt jelenti, hogy rábízta a döntést a többiekre. Tehát tud együtt élni azzal a döntéssel, amit az ő részvétele nélkül mások hoztak meg. Egy demokráciában a távolmaradás ezt jelenti. Tehát én nagyon bízom abban, hogy a nemek többségben lesznek, és ha a nemek többségben vannak, akkor az elegendő is ahhoz, hogy tovább tudjuk folytatni a küzdelmet Magyarország megvédéséért” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A népszavazás akkor lesz érvényes, ha legalább a szavazásra jogosultak 50 százaléka plusz egy fő elmegy és érvényesen szavaz. Ez körülbelül 4 millió 130 ezer embert jelent. Eredményes pedig akkor lesz, ha az érvényesen leadott szavazatok több mint fele ugyanarra a válaszra érkezik. Vagyis nagyjából 2 millió 70 ezer érvényes nem szavazatra lenne szükség az eredményességhez. Ez valamivel kevesebb, mint amennyien a 2014-es országgyűlési választásokon a Fidesz–KDNP-re szavaztak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!