2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Orbán: Fel kell fegyverezni a líbiai erőket

2016. szeptember 24., szombat 21:50, frissítve: vasárnap 14:03

Az Európai Unió Líbiában hozzon létre egy hatalmas menekülttábort, ugyanis ez a másik, Olaszországba irányuló migránsútvonal kiinduló országa. Ezt a javaslatot tette a bécsi csúcstalálkozón Orbán Viktor. A kormányfő elképzelhetőnek tartaná, hogy az Európai Unió felfegyverezze a líbiai felszabadító hadsereget, amelynek kormányra kerülésével lehetővé válna egy alku megkötése. A Hír TV-nek nyilatkozó Afrika-kutató viszont azt mondja: a miniszterelnök javaslatának végrehajtásához minimum ENSZ-felhatalmazás kellene.

Az Iszlám Állam fegyvereseivel állnak harcban a nemzetközileg elismert kormány felügyelete alatt álló milíciák a líbiai Szirtnél. „Biztosítani akarjuk a líbiai nép számára, hogy a szirti csata a végéhez közeleg. Az Iszlám Állam fegyveresei elleni harc nagyon nehéz, de kötelességünk, hogy legyőzzük őket” – mondta Mohamed al-Ghasry, az Iszlám Állam elleni hadműveletek líbiai szóvivője.

Az észak-afrikai országban gyakorlatilag polgárháborús helyzet van a diktátor, Moamer el Kadhafi megbuktatása óta. Az arab tavasz után nem jött létre erős központi kormányzat, így aztán tömegesen indulnak a líbiai partoktól Olaszország felé a főként Afrikából indult menekültek.

„Partizánakció volt, amit mondtam Líbiáról és Egyiptomról, de a magyar kormány álláspontját visszaadja” – így jellemezte javaslatát a magyar miniszterelnök a bécsi csúcstalálkozó után. Orbán Viktor az afrikai menekültek megállítására Líbiában hozna létre egy többmilliós tábort, amelyet elképzelése szerint uniós hadsereg őrizne és tartana fenn.

„Ezért kell Líbiának egységesnek lennie, ezért kell a líbiai fegyverembargót szerintem eltörölni. Fel kell fegyverezni a megfelelő líbiai erőket, hogy stabil kormányt tudjanak létrehozni. Az Iszlám Államot vissza tudják szorítani és rendelkezésünkre tudjanak bocsátani egy partszakaszt, amit európai pénzen és európai fegyverekkel – itt jön be az európai hadsereg kérdése is – képesek leszünk megvédeni, fenntartani, működtetni és megvédeni” – hangsúlyozta a kormányfő.

A Hír Televíziónak nyilatkozó Afrika-kutató szerint ehhez minimum ENSZ-felhatalmazásra lenne szükség. „Egészen biztos szükség lenne egy ENSZ BT-határozatra egy beavatkozáshoz. Amíg biztosan nem születik meg, a Földközi-tengeren tevékenykedő EU-művelet kapcsán, a Szófia kapcsán is felmerült már, hogy az EU hadd terjessze ki a tevékenységét líbiai területre is. Hiszen a csempészszervezetek onnan indulnak el. Oroszország kategorikusan elzárkózott ettől, és a másik probléma, hogy minden líbiai fél, függetlenül pártállástól, attól, hogy amúgy kik a külső szövetségeseik, ezt többször is hangsúlyozták, hogy semmiféle komolyabb külső segítséget ezen a külső területen nem fogadnak el, sőt külső agressziónak fogják értékelni. Ugyanez vonatkozik egy EU által menedzselt menekülttáborra is” – fejtette ki Marsai Viktor.

Marsai Viktor hozzátette, jogos a miniszterelnök felvetése, miszerint  Líbiában tenni kell valamit a menekültkérdés megoldásával kapcsolatban, de ehhez széles körű nemzetközi politikai akaratra lenne szükség, ami jelenleg nem létezik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!