2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Orbán: Fekete bárányok voltunk, ezért sikertörténet a miénk

2016. november 30., szerda 15:12, frissítve: szerda 16:03

Új korszak születéséről beszélt a miniszterelnök a Magyar Diaszpóra Tanácsban. Orbán Viktor szerint sikeres 5 év előtt áll Magyarország, amelynek alkalmazkodnia kell az új világrendhez. A miniszterelnök-helyettes pedig bejelentette, hogy a honosítás kezdete óta 920 ezerrel bővült a magyar állampolgárok száma.

A miniszterelnök az elmúlt évek magyar gazdasági eredményeit sorolta a Magyar Diaszpóra Tanács 6. ülésén: „Amikor az amerikai elnökkel lehet arról beszélni, hogy azért nem látogattuk meg a Fehér Házat az elmúlt években, mert ott fekete báránynak számítottunk, és ő azt mondja, hogy »de hát én is«, mármint ő, így aztán – it's rather positive than negative – az ember úgy érzi, hogy mégiscsak az idő őt igazolta. Tehát az a vita, hogy most akkor fekete bárányok vagyunk-e, vagy egy sikertörténetet jelent Magyarország, ez úgy dőlt el, hogy fekete bárányok voltunk, és éppen ezért sikertörténet a mienk. Lényegében ezt mondhatjuk a mögöttünk hagyott jó néhány év átalakítási kísérleteiről” – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor szerint az elmúlt egy év világpolitikai folyamatai, a brexit és az amerikai elnökválasztás eredménye új korszakot nyit. A kormányfő emlékeztetett rá: gyenge anyaország nem tud jó diaszpórapolitikát folytatni, csak az, amelyik erősödik, és növekvő presztízst vív ki magának.

„Hacsak valami irtózatos butaságot nem csinálunk, amit, miután magyarok vagyunk, sosem lehet kizárni, hogyha nem vezetjük saját magunkat valami politikai fölfordulásba, és hogyha a vezetőink, amire szintén volt azért már példa, nem veszítik el a józan eszüket, akkor azon a pályán, amelyre a magyar gazdaságot sikerült ráállítanunk, tovább tudunk haladni, és a következő, előrelátható 5 évben Magyarország folyamatos erősödésével számolhatunk” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt kérte a tanács tagjaitól, hogy minden évben tegyenek javaslatot egy egyetemes cél megvalósítására, és tervezzenek bátran, mert az ehhez szükséges anyagi erőforrásokat a kormány évről évre biztosítani tudja.

„A diaszpórában körülbelül, sőt nem is körülbelül, hanem egészen pontosan százezer állampolgárság megállapítása történt. És mióta elkezdtük a kedvezményes honosítást, azóta 820 ezer honosítás történt. Tehát ezek nem csak kérelmek, hanem ezek az emberek le is tették az állampolgársági esküt. Tehát összefoglalóan elmondhatjuk, hogy 920 ezer új magyar állampolgár van” – számolt be a miniszterelnök helyettese.

Semjén Zsolt szerint tartani tudják a korábbi ígéretet, és a ciklus végére meglesz az egymillió új magyar állampolgár.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!