2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Orbán: Európa találta ki a kommunizmust

2017. február 25., szombat 13:42, frissítve: szombat 15:48

Nyugatról származnak a 20. század pusztító eszméi, így a kommunizmus alapgondolatai is – mondta el a miniszterelnök a kommunizmus áldozatainak emléknapján tartott megemlékezésen. Orbán Viktor szerint elfogadhatatlan, hogy a nyugati világ még mindig nem ítélte el a kommunista bűnöket egyértelműen.

A kommunizmus áldozataira emlékeztek az Új köztemető látogatóközpontjában, a 297-es parcellában. Az új épület a fiatalok számára, modern eszközökkel adja meg a szükséges ismereteket arról a korszakról, amelyet az utókor már csak a történelemkönyvekből ismer, sokszor ráadásul pontatlanul is, mondta Boross Péter. „Kell, hogy a következő generációk kellően tájékozottak legyenek és átéljék mindazt, ami a megelőző generációk, a szabadságharcos generációknak minden évszázadban egyszer olyan meghatározó életérzése volt” – emelte ki a volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke.

A 2013-ban alapított Nemzeti Örökség Intézetének is kiemelten fontos volt a Nemzeti Emlékhely nagyszabású felújítása. „Joggal mondhatjuk, hogy e három parcella Magyarország második világháborús történelmének egyik legfontosabb kegyeleti helye, a nemzeti emlékezet, a nemzeti gyász színhelye, az ’56-os forradalom és szabadságharc mementója, a 17 nemzeti emlékhely egyike” – fogalmazott Radnainé Fogarasi Katalin, az intézet főigazgatója.

A miniszterelnök emlékező beszédében azt mondta: elfogadhatatlan, hogy évtizedekkel a kommunizmus eszméjének megbukása után a nyugati világ még mindig nem ismeri el. „A kommunizmus bűneit Nyugaton még ma is sokan mentegetik, és maga az Európai Unió is vonakodik egyértelműen elítélni” – húzta alá. Orbán Viktor azt mondta: a Nyugat számára puszta elmélet maradt a kommunizmus, a magyarok más országokkal együtt, viszont évtizedekig szenvedtek miatta. A miniszterelnök azt is nyilvánvalóvá tette: nem Keletről származtak a 20. század világromló eszméinek alapjai.

Becslések szerint világszerte százmillióra, Kelet-Európában negyvenmillióra tehető a kommunizmus áldozatainak száma.

A miniszterelnök beszédével szinte egy időben arra emlékeztetett az LMP, hogy a Fidesz eddig tizenháromszor szavazta le az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát. Az ellenzéki párt ezért ismét benyújtja az erről szóló törvényjavaslatot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!