2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Orbán: A tét tehát óriási

2015. november 5., csütörtök 06:51, frissítve: csütörtök 08:12

Európa elözönlés alatt áll – jelentette ki a miniszterelnök a Tudomány Világfóruma megnyitóján a Magyar Tudományos Akadémián. A négynapos konferencián több száz kutató vitatja meg az aktuális globális problémákat, köztük a migrációs krízist. A miniszterelnök nyitóbeszédében úgy fogalmazott: a folyamatok mögött világhatalmi és világpiaci átrendeződés figyelhető meg, ez pedig szerinte akár fegyveres konfliktusokhoz is vezethet.

A Tudomány Világfóruma szerdai nyitónapján ismertette a nemzetközi tudományos közvéleménnyel is az MTA migrációs kutatását az akadémia főtitkára. Török Ádám elmondta: sokszorosára nőtt idén az illegális bevándorlók száma. „Több mint 130 ezer emberről van szó. A népmozgás struktúrája viszont teljesen eltérő volt, inkább áthaladó, mint bevándorlás jellegű. A Magyarországra érkező emberek becsléseink szerint 97 százaléka továbbment Ausztriába és Németországba. Csak a töredékük maradt ebben az országban” – mondta a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára. Az MTA adatai szerint a migránsok 31 százaléka Szíriából, 26 százaléka Afganisztánból érkezett.

Orbán Viktor nyitóbeszédében megismételte: a migrációs nyomás globális természetű, ezért a helyzet kezelésében az egész világnak szerepet kell vállalnia. A kormányfő szerint a folyamatok mögött világhatalmi és világpiaci átrendeződés figyelhető meg, ez pedig szerinte akár fegyveres konfliktusokhoz is vezethet. „Kontinensünk még nem érzi át annak súlyát, hogy a kultúráját, az életformáját, élete eddigi rendjét érte kihívás. Mintha még nem akarnánk látni, hogy egy olyan korábban nem látott kihívás előtt áll a nyugati világ, amely összeroppanthatja és maga alá is temetheti életünk eddig ismert formáit. A tét tehát óriási” – fogalmazott a miniszterelnök.

A Tudomány Világfórumára több mint száz országból érkeznek résztvevők Budapestre. A négynapos konferencián a migrációs válság mellett tárgyalnak a klímaváltozásról, a járványokról és a tudomány és az innováció kapcsolatáról is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!