2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 07:30

Orbán elment Brüsszelbe sorosozni

2017. április 26., szerda 16:07, frissítve: szerda 18:54

Sorosozással nyitott Brüsszelben Orbán Viktor, ahol a magyar kormány közelmúltbeli intézkedéseiről vitázik az Európai Parlament.

Tételesen cáfolta a Brüsszel-ellenes nemzeti konzultációnak nevezett kormányzati kampány állításait az Európai Bizottság alelnöke a Magyarország helyzetéről tartott vitanapon. Frans Timmermans aggályosnak nevezte a nemrég elfogadott felsőoktatási törvényt és a civil szervezeteket érintő törvényjavaslatot is, és tájékoztatást vár a roma társadalom, különösen a roma gyerekek diszkriminációja miatt is.

„Az Európai Unió nem Brüsszelről szól, és sosem szólt Brüsszelről. Az Európai Unió egy közös projekt, amelyet a tagállamok terveztek meg, és hajtanak végre, a demokratikus döntések alapján a tagállamok haladnak ebben előre. Ez Magyarországra is igaz. A tagállamok mindegyike fel kell hogy vállalja a felelősséget azokért a döntésekért, amelyeket közösen hozunk, beleértve Magyarországot is, amely szintén aláírta a klubtagsági szabályokat” – mondta Timmermans.

Válaszában a magyar miniszterelnök összekapcsolta az Európai Bizottság eljárását és Soros György üzletember tevékenységét. Orbán Viktor szerint az, hogy a milliárdos nagy becsben áll Európában, még nem ok arra, hogy Magyarországot valótlanságok alapján elítéljék. A miniszterelnök szerint a civiltörvényt amerikai mintára hozták meg azért, hogy az emberek lássák, hogy kik állnak a külföldről támogatott szervezetek mögött.

A Brüsszel elleni kampányról azt mondta a kormányfő: valójában csak az unió melletti elkötelezettséget bizonyítják, hiszen azért kérik ki az emberek véleményét, hogy minél hatékonyabban tudják kezdeményezni az európai szövetség megújítását.

Orbán Viktor a harmadik vitás ponttal, a lex CEU-val kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a hírek ellenére nem áll veszélyben az egyetem működése, és ezt az intézmény is tudja.

„Ennek az egyetemnek a rektora az intézmény oktatóinak és hallgatóinak a következőket írta, idézem: hangsúlyozni szeretnénk, hogy a Közép-európai Egyetem létét nem veszélyezteti semmi, az egyetem minden körülmények között folytatja működését. Tisztelt bizottság, tisztelt parlament, ez a vád tehát alaptalan. Nincs ténybeli alapja. A helyzet abszurd. Olyan, mint amikor gyilkossággal vádolnak meg valakit, el is ítélik, miközben az állítólagos bűncselekmény áldozata él és virul, sőt maga is mutogat az elítéltre gyilkost kiáltozva” – mondta a miniszterelnök.

Tekintse meg a miniszterelnök teljes felszólalását!

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!