2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Orbán egyszerű választ adott: Nincs strómanom

2016. április 11., hétfő 19:42, frissítve: kedd 10:15

Mészáros Lőrinc meggazdagodása a parlamentben is téma volt. A miniszterelnök az ellenzéki felvetésre visszautasította, hogy a gázszerelőből lett milliárdos a strómanja lenne. Orbán Viktort az offshore-botrányról is faggatták, azt ígérte, hogy nyomozócsoportot hoznak létre az ügy kivizsgálására.

Ismét környezetének meggazdagodásáról kérdezték a miniszterelnököt a parlamentben. „Gondolok a médiaterminátor Andy Vajnára, gondolok a szürkegazdaság eminenciására, Habony Árpádra, és gondolok a nemzet gázszerelőjére, Mészáros Lőrincre” – sorolta a Jobbik elnöke. Vona Gábor arra is rákérdezett, hogy igazak-e azok a feltételezések, amelyek szerint Mészáros Lőrinc valójában Orbán Viktor vagyonát kezeli.

„Egyszerű kérdésre egyszerű választ tudok adni: sose volt, sosem lesz, most sincsen semmilyen strómanom” – reagált Orbán Viktor miniszterelnök.

A Jobbik elnöke jelezte: bíróságon döntené el a kérdést. A kormányfő viszonválaszában azt nehezményezte, hogy hétről hétre el kell tűrniük, hogy bűncselekményekkel vádolják őket a parlamentben. „A helyzet az úgy fest, hogy 1990 óta vagyok parlamenti képviselő, sosem voltam vagyonos ember, most sem vagyok, nem is leszek” – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: a rendszélvatáskor úgy döntött, politikus, és nem vállalkozó lesz, és ennek következményeit azóta is viseli.

„Ön normálisnak tartja azt, hogy a vasútnál vagy a postánál a vezetői állomány negyvenötször annyit keres, mint egy egyszerű vasutas vagy postás?” – kérdezte Schiffer András az állami cégvezetők fizetésemeléséről a miniszterelnököt.

Orbán Viktor szerint szükség van a magas bérekre az említett vállalatoknál. „A magyar állami cégvezetők fizetése a legalacsonyabban fizetett hasonló iparág hasonló méretű cégeinek vezetőiéhez képest lent helyezkedik el. Szerintem egy bizonyos szint alá az ő bérüket nem lehet vinni, mert az a munka és a minőség rovására megy” – válaszolta a kormányfő.

Az ellenzék az offshore-botrányról is firtatta Orbánt. „Míg a világ normálisabb felén fejek hullanak, és kormányok bukhatnak bele a nemzetközi offshore-botrányba, addig nálunk a két érintett, a Fidesz és az MSZP, a 20. század pártjai látszatintézkedésekkel és hangzatos ígéretekkel próbálják letudni az egész ügyet” – jegyezte meg Szilágyi György. A jobbikos országgyűlési képviselő arra emlékeztette a miniszterelnököt, hogy 2010-ben megígérte az offshore-cégek kisöprését Magyarországról.

„Ma tartott ülést a nemzetbiztonsági kabinet. Nyomozócsoportokat hozattunk létre külön a rendőrségnél, külön a NAV-nál, remélem, hogy majd az ügyészség is együttműködést fog kialakítani. Ennek az a lényege, hogy kizárólag a most nemzetközi forrásokból felszínre került offshore-ügyeket, annak a magyar vonatkozásait egyenként nézzék át” – reagált a kormányfő.

Szilágyi György viszonválaszában azt kérte: vizsgálják meg Andy Vajna offshore cégeit, valamint a letelepedési kötvényeket forgalmazó, százmilliárdos hasznot lefölöző offshore társaságokat is.

Tekintse meg az azonnali kérdések óráját:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!