2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Orbán döntései nem írják felül a lengyel–magyar barátságot

,

2017. március 15., szerda 17:50, frissítve: szerda 20:50

Az idén is több-busznyi lengyel érkezett Budapestre, hogy megünnepelje a márciusi forradalom kitörését. Nemcsak a kormánypárti Civil Összefogás Fórum rendezvényére, hanem a Jobbik megemlékezésére is érkeztek Lengyelországból – annak ellenére, hogy Orbán Viktor nem a lengyel kormány jelöltjét szavazta meg az Európai Tanács élére.

Miután a lengyel külügyminiszter-helyettes lemondta budapesti látogatását, az idei március 15. egyik kérdése az volt, hogy megharagudtak-e a lengyel kormánypárt hívei a Fideszre annyira, hogy ők is bojkottálják a nemzeti ünnepet.

„Bem József tábornok szobra előtt demonstráljuk népeink évezredes barátságát, és nem feledjük egymásrautaltságunkat” – mondta Csizmadia László, a CÖF alapító-elnöke.

A CÖF elnöke szívélyes hangon, lengyel tolmácsolással fogadta a jobboldali lengyel kormány szimpatizánsait. A Gazeta Polska című nemzeti-konzervatív hetilap főszerkesztője szerint is sokakban felmerült, hogy nem jönnek Budapestre az idei nemzeti ünnepen. De a megjelentek úgy gondolják, hogy Orbán Viktor más államok nyomására volt kénytelen támogatni Donald Tusk újrázását.

„A mi barátságunk nem a napi politika függvénye. Ha Magyarországnak gondja akad vagy nyomás alá kerül, nekünk még inkább segítenünk kell. Ugyanis ha Orbán Viktor arról beszél, hogy nyomás alatt volt, akkor az egy jogtalan nyomás volt. És nekünk mindenféle nyomásgyakorlás nélkül kell építenünk Európát, ahol minden nemzet a saját akarata szerint szavazhat” – mondta Tomasz Sakiewicz.

A Jobbik rendezvényén is többtucatnyi lengyel megemlékező jelent meg, őket Vona Gábor anyanyelvükön köszöntötte.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!